Автор
Woman.bg

Ето как може да помогнете на мъжа си да печели повече

Често се случва да срещнеш преуспял мъж, а после той да си изгуби работата и да не се опитва да си намери нова – или просто да започне да печели по-малко. А може би партньорът ви винаги е изкарвал жълти стотинки и вие едва сте връзвали двата края. Във всички случаи добре ще е да си зададете въпроса „Наистина ли проблемът е в партьнора?“. Консултирахме се с психолог, за да уточним как можем да настроим мъжете си за финансов успех.

Ако мъжът има потенциал и стремеж към развитие, напълно възможно е да му помогнете. Всичко, което се иска, е да създадете комфортна атмосфера за партньора. Това обаче не е твърде лека задача. Разбира се не става въпрос за забърсана навреме прах и тенджера супа всеки ден. Ако мъжът постоянно вижда на лицето на любимата си обида, яд и раздразнение, никакви кулинарни чудеса и геройства в поддържането на реда вкъщи няма да му помогнат да върви напред.

Ситуацията се усложнява от факта, че разпределението на силите се е променило. Вече поредно поколение жените работят наравно с мъжете и умението да създаваш атмосфера, което преди лесно и естествено се е усвоявало в семейството, сега се налага да го развиваме сами. Този проблем обаче може да се реши. Какво трябва да направим за целта?



ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА СЕБЕ СИ

Първото и най-важно условие за всяка жена е да се грижи за себе си. Ако вдигате скандали без повод, търсейки скрит смисъл в думите и постъпките на партньора, ако го провокирате за конфликти, просто няма как да станете мотиватор за него.

Основа за неговото развитие ще са здравите отношения с партньорката, а за да се изградят такива, се иска тя да е самодостатъчна и уверена в себе си. Така че започнете от себе си:

1. Намерете си занимание, което да ви харесва. Независимо дали е работа или хоби – важното е да се чувствате нужни не само у дома, но и навън.

2. Общувайте с други хора, интересувайте се от теми, които излизат извън рамките на „какво да сготвя за вечеря“. Това ще пренасочи енергията в положителна посока и ще понижи напрежението във връзката.

3. Развивайте женствеността и сексуалността си. В случая е важно да имате нужната нагласа – ние правим това не за конкретен мъж или за мъжете като цяло, нито за да си намерим партньор и да си осигурим благополучен живот. Развиването на сексуалността и женствеността е начин за опознаване на още един аспект от личността ви, който ще ви позволи да се радвате на живота по-пълноценно. Започнете от малките неща – посветете малко повече време на поддържането на лицето и тялото си, променяйте понякога обичайния си стил на обличане.

4. Избягвайте конфликтните ситуации. Не е лесно, защото навикът ви дърпа към обичайните реакции. Ще трябва да положите съзнателно усилия дори и в малките неща – да отговорите не така, както обикновено, да посрещнете партньора с по-различно изражение на лицето.

Ако обаче всеки ден съзнателно вграждате в поведението си нови схеми, те постепенно ще ви станат навик и ще ви се удават лесно и непринудено. След като попълните запаса си от ресурси и вътрешни сили, започнете да ги споделяте с околния свят и с партньора си – колкото повече давате, толкова повече получавате.

ПОМАГАЙТЕ НА ДРУГИТЕ

Заемете се с благотворителност или отделете време, за да помагате на други хора. Най-важното е да го правите искрено, без користни подбуди. Ако практикувате често такава помощ и грижа за другите, тя ще започне да ви носи радост и ще промени атмосферата наоколо.

ВЯРВАЙТЕ В ПАРТНЬОРА

Ако на глас одобрявате идеите на любимия човек, но всеки път мислено добавяте „Нищо няма да излезе от това“, точно така и ще стане. Трябва да развивате вярата си в партньора и да живеете с афирмацията „Каквото и да е ставало в миналото, бъдещето е неопетнено, в него всичко е възможно и всичко ще се получи“.



СФОРМИРАЙТЕ ТАНДЕМ

Действайте в тандем. Започвайте разговорите за семейните финанси в спокойно състояние и заменете упреците си с „Аз-съобщения“. Водете конструктивен диалог. Мъжете са склонни да генерират нови идеи и да си поставят мащабни цели. Помогнете на партньора да ги разбие на подцели и конкретни действия, на жените често това им се удава по-лесно.

Всичко случващо се наоколо отразява нашите действия и мисли. Това дали партньорът ви ще пробие във висшата финансова лига или ще остане да чака на резервната скамейка зависи и от вас.

Четете още: Какво искат жените, но няма да ви го кажат