Автор
Woman.bg

Ето кои храни и напитки ще ви помогнат да се разсъните

Колко често ви се случва да се събудите сутрин с чувството, че сте адски уморени и когато най-сетне сте се добрали до кафе-машината, да искате отново да се върнете в обятията на леглото? Ако отговорът ви на този въпрос е “често”, то имайте предвид, че не само напрежението и натовареността предизвикват подобен ефект. Вгледайте се в хранителния си режим. Има напитки и храни, които могат да ви влеят така нужната енергия и тонус, особено в ранните утринни часове. Ето кои са те:

Вода

Полезните ефекти върху организма на водата са не само безспорни, но са и цял куп. Затова вместо кафе, след сън изпийте една чаша вода. След часовете, прекарани в сън, на тялото му е нужна вода, която да задвижи отново всички процеси в тялото, които по време на съня са били в по-летаргичен режим.

Сок от цитруси

Друга напитка, която се препоръчва за започване на деня, е сокът от лимон. Разбира се, прясно изцеден. Той е богат на антиоксиданти, дава ни усещане за ситост, съдържа витамин С, фолиева киселина, калий и магнезий. Скорошно проучване доказва, че честата употреба на сок от портокал заздравява имунната система.

Яйца

В последните години много се обсъжда темата: колко е полезна честата консумация на яйца. Ако имате възможността да си купувате яйца от производител, на когото имате доверие, то няма за какво да се притеснявате. Независимо дали варите яйцата или ги приготвяте на омлет, няма да сгрешите. Те са отличен източник на протеини, витамин B, B12, A, D и E, калций и желязо.

Череши

Черешите са едни от малкото храни, които съдържат мелатонин – хормонът, който контролира цикъла сън-събуждане. Изследване сред мъже и жени, които страдат от безсъние, доказало, че приемането на 250 мл сок от череши сутрин, както и два часа преди сън, увеличава продължителността на съня с 1 час и 24 минути. В същото време плодовете действат тонизиращо и енергизиращо.

Бадеми

Ядките винаги са добър избор. А ето и идея за комбинацията с банана. Ядките са богати на мазнини и ще неутрализират киселинността на банана. Бадемите са богати на протеини и омега 3 мастни киселини, изключително полезни за сърцето. Около 100 г бадеми ще са достатъчни, за да ви заситят и да ви набавят достатъчно енергия до обяда.

Четете още: Лимонът - враг №1 на рака