Автор
Woman.bg

Руска дерматоложка съветва: Не ходете при самозванци

Доктор Алена Саромыцкая е един от най-популярните естетични дерматолози в Русия с над 20-годишен стаж. Тя е водещ специалист и тренер по лазерни технологии и член на МООСБТ. Сертифициран тренер е и на компаниите “ИПСЕН-фарма” и “Мерц-фарма” (Германия). Член е на експертния съвет “Диспорт-Ботулинотерапия” (Франция), “Обединение на специалистите по естетическа медицина - ОСЭМ“ и на „Американска асоциация на специалисти по лазерна хирургия – ASLM“. Също така е преподавател в университет на „Максимилиан Людвиг“ (Мюнхен, Германия).
Създател е на международен проект срещу некомпетентните специалисти и нелегалните практики в сферата на естетичната дерматология. Д-р Саромыцкая даде интервюто специално за „Асоциация на естетичните дерматолози в България - АЕДБ“ по покана на нейният председател д-р Снежана Атанасова.


Какво ви накара да създадете проекта срещу некомпетентните специалисти?


- Абсолютно всеки ден при мен в клиниката идват пациенти с усложнения след визитата им при некомпетентен специалист. Такива самозванци са много: няма съответно дерматологично образование, работят с несертифицирани материали. А най-недопустимо е, когато подобни услуги се предлагат и правят от медицински сестри или лица без никакво медицинско образование. Тяхното обучение е от клиповете в социалните мрежи и си мислят, че това е достатъчно. И естествено има и много пациенти с усложнения. В нашата клиника с някои случаи работим абсолютно безплатно, като се договаряме с пациентите, че ще публикуваме техните случаи. И именно това накара мен и колегите да се обединим в борбата срещу некомпетентните специалисти и нелегални практики.

Как да се борим с този проблем и какви перспективи виждате?


- Борбата трябва да стане на законодателно ниво. Такива неспециалисти и практики трябва да се наказват от компетентните органи. Това е нелоялна конкуренция, защото от тях идва демпинг на цените на услугите и страда репутацията на естетичните дерматолози. И аз призовавам колегите да се обединим в тази борба и да говорим открито и за проблема, и за усложненията.

В Русия кой има право да извършва естетични дерматологични процедури: инжектиране на дермални филъри, ботулинов токсин, лазерни, апаратни процедури и т.н?


- По закона на руската федерация тези процедруи могат да бъдат извъшрвани само и единствено от пластични хирурзи и дерматолози - лица придобили специалност „лекар дерматолог/лекар по кожни и венерически болести“. Като след това е нужно да се направи и следдипломно допълнително обучение по естетична дерматология.
В Русия има и медицински регистър на лекарските практики и лазерните уреди, в които всеки пациент може да направи справка както за специалиста, клиниката, така и за лазерните уреди, които са проверени и лицензирани.


Какъв е вашият призив за справяне с проблема?

- Не трябва да мълчим! Ние сме лекари преди всичко и трябва да спазваме професионалните граници и етика! Благодаря на Асоциация на естетичните дерматолози в България, която се бори активно със същия проблем на местно ниво. Успех!