Автор
Woman.bg

Лора Чекоратова - посланик на музиката от "Карнеги Хол" до село Ковачевица

Миналата година в едно село в Западните Родопи за първи път звучеше класическа музика, изпълнена на живо от утвърдени по целия свят музиканти. В село Ковачевица се състоя първото издание на фестивала "Неотъпкана пътека", който накара мнозина да посетят района и да се насладят на виртуозни изпълнения на класически и по-съвременни произведения.

Основата причина за случващото се в Ковачевица е Лора Чекоратова. Пианистката, завършила "Джулиард" (висше училище в Ню Йорк, САЩ), където се обучават студенти по драма, танц и музика), от години организира български концерти в Ню Йорк, а част от тях са в прочутата "Карнеги Хол". Тя успява да пренесе музика на най-високо ниво и до планинското село и между 2 и 5 август тази година в местното читалище ще се проведе второто издание на фестивала.



"Исках да правя нещо в България. Много обичам да се връщам в родината. От много време живея в Ню Йорк и ми е трудно да се връщам често", разказва Чекоратова. "Реших да започна този фестивал преди 3 години, защото пътувах много из България, виждах много хубави места, които ме вдъхновиха. По съвет на приятели, които ми казаха, че Ковачевица е специално място, отидох там. Наистина, когато видяхме читалището, решихме, че това е перфектното място."

"Вдъхновението дойде от подобни фестивали, на които сме били. За кратък период от време сред природата се събират много музиканти, работят заедно, идва публика специално, за да ги чуе. Създава се много хубава атмосфера. Много е вдъхновяващо за публиката, но и за нас като изпълнители", допълва тя.



С първото си посещение на Ковачевица пианистката се влюбва в мястото. Освен че очарова с красотата си, то е запазило своята автентичност и история. Това е причината през годините редица творци да го посещават и да се вдъхновяват от него.

"Много е красиво, има прекрасни гледки, но има и някакъв дух, който е запазен. Има елемент на връщане във времето, но ти дава и положително чувство за бъдещото. След като има такива запазени места, много е важно и ние да продължим да ги пазим", споделя първата българка с докторат от най-престижното музикално училище в света "Джулиард" .

Интересът към първото издание на "Неотъпкана пътека" надхвърля очакванията, а за някои от концертите едва се намират места за желаещите да ги посетят. "Очаквахме, че ще дойдат приятели и колеги, но това, че пристигнаха толкова хора, беше вдъхновяващо. Имаше много деца, хора от всякаква възрасти. Имаше ценители, но и много млади хора, които дойдоха с децата си, хора, които вероятно не ходят толкова често на подобни концерти, разказва Чекоратова. - Имаше един леко образователен елемент. Голяма част от публиката не знаеше, че не се пляска между частите. Програмите, които свирихме, бяха много сериозни, от класическия камерен репертоар."

Участие във фестивала взимат познати и приятели на организаторите, но това са доказани имена с огромен опит и изяви по целия свят. В началото те не знаят какво да очакват в Ковачевица, но приемат поканата с ентусиазъм, като дори се включват в реденето на столовете и се справят със скърцащите врати. След успеха на първото издание, обаче, мнозина други изразяват желание да участват.



"Поетичната идея на "Неотъпката пътека" е да носи нещо ново, оригинално. Преживяването на публиката също да бъде като неотъпкана пътека. Да правим премиери на композитори, да водим музиканти, които рядко са свирили тук. Всеки път да има някакъв нов елемент", обяснява Чекоратова.

Тази година акцент на програмата ще бъдат творбите на световноизвестната българска композиторка Добринка Табакова, която ще бъде специален гост на събитието. На 2 август фестивалът ще бъде открит с пиесата "Танц по калдъръм", а три от произведенията ѝ ще имат своята българска премиера. Ще бъдат изпълнени и творбите "Прозрение" и "Толкова различни пътеки" от номинирания за "Грами" албум "Струнни пътеки." Табакова подкрепя фестивала от неговото начало и дава идея за името му. Тя ще участва и в среща между музикантите и зрителите на 3 август.

"Добринка Табакова ще бъде като гост композитор. Ще бъде там цялата седмица и ще имаме възможност да работим с нея. Това е уникална възможност да работиш с композитор, да може да отговори на въпросите ти, когато интерпретираш", казва Лора Чекоратова.



Пианистката разказа и какво да очакват слушателите тази година: "Програмата е комбинация от класически неща и нови произведения или такива, които по-рядко са свирени. Тази година големите творби, които ще изпълним, са със струнни инструменти, тъй като имаме две чела, две виоли и контрабас.

За да използваме всички варианти на тази комбинация, ще направим един квинтет за две чела на Шуберт. То е изключително красиво произведение и ще бъде представено първата вечер. Втората вечер ще представим клавирен квинтет на Шуман. Той е исторически, тъй като преди това не са писани творби за тази комбинация. Третата вечер ще свирим струнен секстет от Чайковски. С контрабас ще извирим може би най-изпълняваната творба на Добринка "Толкова различни пътеки". Освен това певицата Мариана Карпатова ще се включи в различните програми. За всеки вкус ще има по нещо."

Освен Чекоратова на пианото и мецосопраното Мариана Карпатов,а произведенията ще изпълняват цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков, виолистите Веселин Тодоров и Румен Цветков, виолончелистите Иван Лалев и Волфрам Кьосел и контрабасистката Юлита Фъсева.

"Неотъпкана пътека" е част от събитията, които връщат интереса към класическата музика, която последните години отстъпи място на други стилове. Лора обяснява, че това е световна тендеция и хората, които се занимават с това, трябва да търсят своята публика.

"Това са световни тенденции. Не се слуша толкова класическа музика, колкото преди 50 или 70 години, когато тя е звучала редовно по телевизията, радиото. Класическата музика има нужда от една по-свежа реклама. Повече млади хора трябва да чуят за нея, за да се заинтересуват.

Всяка организация трябва да поеме своята отговорност за това да си създаде бъдеща публика - дали чрез образователни проекти, дали чрез концерти за деца. На държавно ниво - чрез изучаване на история на музика в училищата, за да могат ученици и студенти да имат повече досег до тази музика.

В Ню Йорк, за да е по-достъпна класическата музика, много камерни проекти се правят в комбинация с изложба или нов ресторант. Не само да седнеш и да слушаш музика. Нещо подобно се получи и с нашия фестивал. Хората не дойдоха само за музиката, но и за цялостното преживяване - да се разходят, да опитат от виното, да усетят мястото, да научат нещо".

Автор: Емил Янчев