В горещото лято няма нищо по-хубаво и сладко от розовата диня! Тя е звездата, чийто гастрол очакваме с най-голямо нетърпение и има защо! Тя е престъпно вкусна и дори полезна. Най-често играе солово на трапезата, но защо пък не опитаме да я включим и в приготовлението на някой интересен десерт? Предлагаме ви 3 неустоими идеи:
1.Сладолед от диня с кисело мляко
Необходими продукти:
90 г пудра захар
1 ч.л. сок от лимон
1 кофичка кисело мляко
350 г диня
Начин на приготвяне:
Динята се пасира.
Добавят се пудрата захар, лимоновият сок и киселото мляко.
Разбърква се добре до гладка хомогенна смес.
Слага се в подходяща купа в камерата да се замрази.
2.Чийзкейк с пюре от диня
Необходими продукти:
150 г бисквити
100 г размекнато масло
500 г крема сирене
500 г пасирана диня
1 ч.ч. захар
1 пакетче желатин
1 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Натрошават се бисквитите и се смесват с размекнатото масло. Със сместа се намазнява дъното на форма и се прибира в хладилника.
Желатинът се накисва във вода и се разтваря на водна баня, а сиренето се пасира. Към сместа се добавят захарта, пасираната диня и желатинът. Трябва да се разбива, докато не се получи пухкава хомогенна консистенция.
Сместа се изсипва върху блата и кейкът се прибира в хладилника за една нощ.
3.Панирана диня
Необходими продукти:
1 диня
150 г брашно
100 г царевично нишесте
2 бр. яйца
олио
пудра захар на вкус
Начин на приготвяне:
Отстранява се кората на динята, почистват се семките и плодът се нарязва на кубчета. Парчетата се овалват в брашното.
В отделен съд се разбиват яйцата и се смесват с царевичното нишесте и малко вода, до получаването на палачинкова смес.
В тиган се сипва олио и се загрява. Парчетата диня се вадят от брашното, потапят се в сместа и след това се пооставят в тигана. Изпържват се добре и от двете страни. След като са готови, хапките се изваждат от тигана и се поставят върху салфетка, за да се отцеди мазнината. Накрая се поръсват с пудра захар.