Автор
Woman.bg

Никой не бива да се присмива на нещо, което е важно за нечие друго сърце

Написана преди повече от 20 години, книгата „Плажът на мечтите“ от перуанеца Серхио Бамбарен е безкрайно актуална и днес, когато отново (а сякаш и повече от всякога) имаме нужда от четива, които ни напомнят, че щастието не е производно на материалните придобивки, нито е правопропорционално на високия ни ранг в обществото.

Ние се натоварваме толкова много, за да успеем, че превръщаме щастието в поредното нещо, което трябва да притежаваме. Затова го преследваме и го приравняваме към богатството и успеха, без да съзнаваме, че богатите и успешните не са непременно щастливи.

„Плажът на мечтите“ е историята на Джон Уилямс, преуспяващ бизнесмен, който има всичко, за което някога е мечтал - пари, обществено положение и уважението на околните. Ала нещо му липсва.



„Въпреки всичко, нещо не беше наред в цялото това тичане от среща на среща и от едно съвещание на друго, опитвайки да сключвам сделка след сделка, в непрекъснати полети от град на град, нощувайки в толкова много хотели, че понякога, когато се събудех сутрин, просто не можех да си спомня къде се намирам. Усещах някаква липса и сега осъзнах в какво се състои тя. Нямах време да бъда щастлив.”

Срещата със загадъчния Саймън предизвиква Уилямс да погледне с нови очи на изминатия досега път и да потърси нова пътека. Пътека, която го отвежда до „Плажът на мечтите“ - онова място в сърцето ви, където живее щастието, където мечтите се сбъдват.

Предлагаме ви избрани откъси от тази забележителна книга, която се чете на един дъх и в която, несъмнено, ще откриете и истина за себе си.

“Намирах се във връхната точка на кариерата си и всичко ми се струваше възможно. Светът беше в краката ми. Високо оценявах постигнатото и извоюваната свобода да мога да си купя или да правя това, което ми харесва. Въпреки всичко, нещо не беше наред в цялото това тичане от среща на среща и от едно съвещание на друго, опитвайки да сключвам сделка след сделка, в непрекъснати полети от град на град, нощувайки в толкова много хотели, че понякога, когато се събудех сутрин, просто не можех да си спомня къде се намирам. Усещах някаква липса и сега осъзнах в какво се състои тя.

Нямах време да бъда щастлив.”

“Сякаш цялата радост от малките удоволствия в живота вече беше изчезнала. Макар да имах всичко, което исках на този свят, всъщност нямах нищо.”

“Не забравяйте, че това, което е най-добро за мен, не е задължително да е най-добро за вас.”

“Бъдещето идва много бързо, независимо какво правите. И тогава осъзнавате колко е важно да имате време да живеете, да бъдете щастлив.”

“Няма да откриете щастието по пътя, по който вървите, независимо колко сделки сключвате, колко милиона ще спечелите или какъв голям брой хора ви уважават, защото в края на пътуването оставате сам със сърцето си.”



“Всички неща, които купувате, опитвайки се да разведрите дните си, в последна сметка ще ви донесат само фалшиво чувство за сигурност.”

“Всеки път, когато човек се освободи от нещо ненужно в съзнанието му се отваря пространство за нова мисъл.”

“Вие просто трябва да осъзнаете, че всички неща, които искате, не са непременно нещата, които са ви необходими.”

“Никой не бива да се присмива на нещо, което е важно за нечие друго сърце.”

“Въпросите за щастието нямат ясни отговори в съзнанието ни, защото ни е наредено да следваме цял куп правила и да приемем твърде много неща като установени факти.”

“Ние се раждаме с инстинкти като всяка жива твар, но тъй като се считаме за по-висши от другите същества, пълним главите си с норми, които в последна сметка не ни оставят място за инстинкт.”

“Няма нищо по-лошо от това човек да си каже: „Ами ако...“. Можем да вземем решение за промяна на посоката, по която вървим, само след като пристигнем на място, където пътят се разделя. Не и преди това“.”

“Човек никога не спира и когато изведнъж осъзнае какво се е случило с живота му, вече обикновено е твърде късно да преследва онова, което е искал в действителност.”

„Запомнете, че сърцето ви е свободно. Необходима ви е само смелост да го следвате.“



“Пътуването е добър начин да видиш света какъвто е в действителност, а не както хората се опитват да ти го представят.”

“Запомнете, че щастието, подобно на добродетелта, е само по себе си отплата. То живее в сърцето и никъде другаде.”

“Много хора се оплакват от съдбата си, а не виждат хилядите малки възможности, които животът им поднася ежедневно и които могат да ги направят по-щастливи, по-добри.”

“Каквото и да откриете за собственото си щастие, рано или късно ще разберете, че най-истински щастлив се чувствате, когато помагате на другите.”

“Докато слушаме сърцето си и живеем щастливо, можем да сме сигурни, че пред нас няма да има никакви граници, освен онези, които сами си поставяме.”

“Нямате представа колко много хора, които не са имали вашия късмет, ще бъдат напълно щастливи дори с една десета от онова, което сте получили.”

“Когато човек е млад, взима решения със сърцето си. Не се замисля особено много. Просто го прави.”

“О, да, господин Уилямс, има рай. Раят е онова място в сърцето ви, където живее щастието, където мечтите се сбъдват.”

“Понякога трябва да мислиш като дете, но друг път се налага и да постъпваш по детски!”



За автора:
Роденият в Перу Серхио Бамбарен е писател, пътешественик, сърфист, предприемач и активист, но преди всичко - мечтател. Страстта му към сърфа и пътешествията го отвежда до Югоизточна Азия и бреговете на Африка. В търсене на перфектната вълна пристига в Португалия, където открива целта на своя живот и започва да пише. Днес е автор на 22 книги, преведени на повече от 40 езика и издадени в многомилионни тиражи в над 70 страни по света.

През 2007 г. създава продуцентската компания Dolphin Films, наречена така в чест на един от най-успешните му романи „Делфинът“. Самият роман е екранизиран от Twenty Century Fox, а филмът - номиниран за "Оскар".

Серхио е вицепрезидент на екологичната организация Mundo Azul (Син свят), чиято мисия е свързана с проучването и опазването на моретата и океаните, екологичното образование и устойчиво развитие. В логото на организацията, естествено, се крие и един делфин.

Когато не сърфира, не пише книги или не спасява моретата, Серхио Бамбарен е популярен лектор, който мотивира хората да открият истинската си цел в живота и истинското щастие.

Автор: Кипра Хубенова