Автор
Люблена Папазова

Не ви трябва Бродуей! "Чикаго" във Варна е по-добър

Легендарният мюзикъл „Чикаго“, в който любовта, престъплението и жаждата за слава вървят ръка за ръка, отново привлича българска публика. Смелостта да поставят легендарният мюзикъл, създаден с участието на Боб Фос и екранизиран във филм с шест Оскара, имат режисьорът Борис Панкин и диригентът Страцимир Павлов заедно с Варненската опера.

Пищни костюми дело на Ана Мария Токаджиева, джаз бенд на живо, перфектен балет (хореографията е на страхотната Анастасия Неделчева, която е и в ролята на една от 6-те убийци - Джун), който може да съперничи на най-добрите в Бродуей и разбира се - прекрасни актьори буквално оставят публиката без дъх. А тя трябва да чуе още едни от най-известните музикални хитове на ХХ век като „Ах,този джаз“ и „Фъни хъни“, изпети на живо от Лилия Илиева и Десислава Николова. Те влизат в образите на Рокси Харт и Велма Кели, изиграни във филма от Рене Зелуегър и Катрин Зита Джоунс. Българките по нищо не отстъпват на прочутите си колежки и са толкова убедителни в образа на убийци, готови на всичко за да са известни, че публиката за момент дори ги намразва.

Въздействащата сценография и мултимедия са дело на Константин Гарнизов и Ирина Радованова. Дизайнер на осветлението в "Чикаго" е най-добрият в тази област у нас - легендарният ръководител на художественото осветление в Народния театър в последните 30 години - Лалю Христов. Диригентът на спектакъла можем да видим и на пианото като част от бенда - талантливият Страцимир Павлов.

Добре познатият от „Шоуто на Слави“ Мариан Бачев пък е напълно подходящ за ролята на безскрупулния им адвокат Били Флин. Тя му пасва като ръкавица и му оставя възможност да ни покаже как може да танцува, да се спуска по пожарникарски пилон и … да пее с хор и балет.

В холивудския вариант Били Флин играе Ричард Гиър, но режисьорът Панкин е направил хитър избор, като е поверил ролята на прекрасния комик Бачев, който е далеч от образа на разбивача на женски сърца Гиър, а предствя по свой драматичен начин култовият образ на богоравния Флин. Близо трите часа представление отлитат за миг, а варненци и гости на града имат възможност да видят представлението отново на 16 август, в Летния театър.

Остава да се надяваме, че спектакълът на Варненската опера ще бъде показан по фестивали на световна сцена, за да докажем и на тамошната публика, че и Катрин Зита Джоунс има какво да научи от българските си колежки. Трябва да отбележим специално работата на директорката на операта Даниела Димова, която заедно със своя екип възроди представленията в Летния театър във Варна, който се пука по шевовете в десетото си юбилейно издание.

Представленията продължават, като на 17-ти август "Чикаго" ще гостува в Балчик, а на 24-и в Банско, така че още имате време да присъствате на някое от тях.

Четете още: Луси Лиу – красивата фея на наградите "Тони"