Автор
Woman.bg

5 начина да се почувствате като на почивка в собствения си дом

Лятото вече преваля, а вие все още не сте ходили на почивка? Колегите ви се връщат от ваканцията си с бронзов тен и описват възторжено всичките прелести на различните курорти, а на вас не ви е до отпуска, макар много да ви се иска. Но няма смисъл да завиждате. Можете да управлявате настроението си, като промените заобикалящата ви обстановка и подхода си към нещата.

Спомнете си колко отпуснати и безгрижни сте се чувствали на почивка. Можете да изпитате същото, без да излизате от къщи! Предлагаме ви пет начина да си уредите доставка на курортно щастие у дома.



1. Курортен декор

Най-добрият начин да си припомните любимия хотел на брега на морето е да освежите интериора на дома си в същия стил (но с вкус и чувство за мярка). Украсете помещенията с плетени кутийки, кошнички, красиви раковини и миди, причудливи корени, морски камъни и кокосови орехи. Използвайте за декора закупените сувенири и нещата, които сте си взели за спомен от последната почивка. Сменете тъмните пердета със светли и обемни, добавете детайли, които да ви напомнят за плаж – подноси от бамбук, лампи с ленени абажури, ратанови столове, декоративни възглавници с щампи на морска тематика, кувертюри от леки материи. Прекарайте един почивен ден, декорирайки без бързане дома си в курортен стил – гарантираме ви, че ефектът ще ви впечатли.


Впрочем, един нюанс – у нас за жалост до голяма степен се е запазила традицията балконите да се използват изключително като складова площ. Забравете за това – превърнете балкона си в тераса в сициалиански или гръцки стил, посадете пълзящи растения, направете си оазис за приятни закуски или вечерни медитации. Не си мислете, че лятото скоро свършва, зимата трае само три месеца.

2. Напълнете дома си с тропически аромати

Това сякаш е най-буквалната идея за създаване на курортна атмосфера у дома – сложете ароматични лампи с екзотични масла. Отпускащите нотки на лимонова трева, плумерия или тропически плодове ще ви напомнят за слънчевите дни и топлите нощи на далечните плажове. Разполагате с неограничен избор за аромати – доверете се на носа и на инстинктите си. Добре ще е да си създадете своя лична колекция миризми – от провокационно-възбуждащи до успокояващо-приспиващи.


3. Направете си спалня 5 звезди

Признайте си, че има нещо по-специално в „хотелския“ начин на постилане на леглата. Всичките тези изгладени снежнобели чаршафи и копринени завивки събуждат у нас сложни декадентски чувства, особено при усещане на допир. Какво ви пречи да си направи курортно-възхитително ложе в собствената си спалня? Отделете пари за качествени чаршафи (най-добре от египетски памук) и нови възглавници (и без това е добре възглавниците да се сменят през 5 години). Научете се от клипове в YouTube как се постилат леглата в „хотелски“ стил, как се правят идеалните ъгли и виртуозните подпъхвания на кувертюрата под матрака. И какво още? А, да, балдахин над леглото като за принцеса - като в някой хотел на Малдивите. Такива балдахини можете да си намерите в IKEA или в интернет.


4. СПА във ваната

Няма причина вашата баня да не изглежда като СПА-салон на петзвезден хотел, нали? Сменете стандартната глава на душа с многофункционална, с режим „дъжд“. Вземете нови хавлиени кърпи и тоалетни принадлежности – нека всичко изглежда стилно, модерно и навяващо усещане за комфорт. Бъдете креативни – предекорирайте съществуващите елементи (завийте коша за пране с етно-кърпа, сложете сешоара в калъфче с бродирани инициали). Купете соли и пяна за вана и се отпуснете във водата сред куп мехурчета. И не забравяйте големия и уютен хавлиен халат!



5. Пуснете джунглата у дома си

Човешкият организъм винаги се радва на сливането с природата във всичките ѝ стихии. Нищо чудно, че веднага се отпускаме, ако се озовем на брега на морето, край езеро или в дебелата сянка на дърветата в парка. Това работи безотказно – пуснете природата у дома си. За целта можете да ползвате стайни растения, поставени във вази букети, златни рибки в аквариум или просто котка в скута ви. През деня можете да дръпнете пердетата и да се насладите на гледката през прозореца и на слънчевите лъчи. Така ще си осигурите добро настроение и свежа порция витамин D.



Четете още: 6 идеи да превърнете балкона в красив оазис