Искате ли понякога да спрете времето, защото животът е толкова красив? Някои моменти са толкова простички и обикновени, а в същото време възхитителни и ценни, че никога не трябва да свършват. А има места, които са сякаш катализатор на подобни приказни мигове - като бащината къща или малкото ми лятно убежище на брега на Черно море. Наричам ги генератори на щастие и се опитвам честичко да бъда в траекторията им, за да се зареждам с положителни емоции и енергия.
Дойде ли моето време (като виден представител на зодия Рак обожавам лятото), ръчните куфари на семейството са винаги в бойна готовност, а посоката винаги една – на изток, към малкия ни дом на морето, всяко лято.

Да, със сигурност пропускам много от онези модерни близки и далечни летни курорти, непознатите нови места, забележителности, изложби и хора, които са неизменна част от всяка нова дестинация. Но пък не пропускам най-обичаното от мен - познатото, любимото и родното, дългите и приказни дни, посветени само и единствено на семейството и приятелите.

Не, не си мислете, че не обичам да пътувам....Точно обратното е! Любопитството ми към света е толкова голямо, че всяко семейно пътуване се превръща в паметна изследователска експедиция, преминаваща във вечно бързане. Има време и за това, особено след края на лятото.
Но когато то е в разгара си, малкият ми дом на брега на Черно море, украсен с предмети в синьо, бяло и червено, събирани от китни далечни и близки, екзотични и по-малко екзотични морски кътчета, е мой пристан и любов.

Обожавам тихите утрини, когато с много внимание мога да приготвя любимия домашен йогурт с горски плодове на малкия си син или пълнозърнестите тостове с нежен слой Philadelphia на големия, да подредя масата с внимание към всеки детайл, зареждайки деня с щастие още със ставането.

Уверена съм, че средата и атмосферата, които си създаваме, докато ядем, променят вкуса на храната. Става въпрос за всички сетива, а не само за вкус... Как слънцето, което се изсипва през прозореца ми, докато отпивам сутрешното си кафе, прави тази ежедневна чаша още по-загряваща. Как песента, която ни пеят близките, прави тортата за рождения ни ден още по-сладка. Как нежните отблясъци на свещите и блесналият поглед на любимия човек превръщат обикновената вечеря в изискано удоволствие. Как намазаният с Philadelphia тост на тази керамична чиния в лазурни цветове, която лично си донесох от Сиракуза (носих целия сервиз в ръчния си багаж, за да го опазя), е още по-вкусен.

А един наречен за щастие ден преминава на морето точно така – безметежно, спокойно и приказнo, с достатъчно време за всичко – и да почетеш, и да научиш децата да играят на карти, та дори да направиш една бърза домашна торта с ягоди с безумен лек крем от Маскарпоне и Philadelphia.

Трябва да ви уверя, че дните, започнали щастливо, завършват задължително още по-щастливо, а най-паметните са с романтичен пикник на плажа на фона на грандиозния спектакъл от цветове на залязващото слънце.
Всичко, от което понякога имаме нужда, е просто да се наслаждаваме на малките неща с любимите хора на любимите места. Това е моята формула за щастие, особено през лятото.



(в материала има продуктово позициониране)