Автор
Пепа Попова - Пепита

Храната е по-вкусна на открито: 5 съвета за идеален пикник

Август е – дните са дълги, вечерите топли и приказни, обикновено с мирис на море. Точното време да си припомним колко по-вкусна е храната, когато е споделена с приятели навън и под звездите. Точното време за пикник на плажа.

Дали заради това, че вече над 30 години не мога да забравя неземния вкус на онези печени картофи, които си приготвяхме със съучениците ми около огъня на пионерския лагер в Равда, но трябва да си призная, че почти всяко лято организирам за децата и приятелите си подобно лятно забавление. И ако през 80-те и 90-те години отварянето на пакет с няколко хот-дога и печени картофи щеше да мине за гурме на открито, днес сме много по-взискателни по отношение на храната и презентацията ѝ. (Даааа, тогава нямаше Pinterest и Instagram…)

Днес планирането на пикник е нещо повече от това да пакетираме няколко сандвичи, за да ги хапнем навън. Нужно е да обърнем внимание на: обстановката, времето (очевидно) и лекотата на сервиране.

Ето няколко основни съвета за незабравим пикник:

1. Местоположение, местоположение, местоположение...

Научих, че винаги е добра идея да се запознаете с вашата дестинация за пикник, преди да излезете през вратата с всички кошници. Проучете предварително мястото, на което смятате да организирате пикника си, за да знаете точно къде отивате и ако се нуждаете от разрешение за подобно мероприятие – да го получите. Това ще ви помогне да избегнете нежелани и неприятни изненади.

2. Меню

Заложете на лесни за приготвяне, но все пак вкусни ястия. На храна, която ще издържи в горещото време. Храна, която е лесна за транспортиране и сервиране. Солени мини хапки с прошуто, сирена и, разбира се, разнообразие от плодове, сладкиши, грозде.... Не забравяйте напитките. Винаги носете шампанско! Шампанското е от съществено значение за незабравимия пикник. Просто си представете как се наслаждавате на великолепна чаша искрящо шампанско на фона на залязващото слънце...Не забравяйте да го охладите добре!

3. Донесете някои удобства от дома

Декорирането на пространството е от изключително значение. Смятам, че всички онези малки и красиви детайли спомагат за изработването на фона, върху който да създаваме незабравими спомени. Красиви свещници, текстилни салфетки и ефектен сервиз – всички тези детайли помагат на обикновения пикник да се превърне в специално и паметно събитие! Изберете правилното одеяло. Изберете одеяло, което ще осигури достатъчно комфорт и пространство и което се пере машинно в случай на петна от напитки и храна.

Не забравяйте дъска за рязане. Тя е идеална за лесно порциониране на вашите лакомства. Освен това е прекрасна поставка за всички сирена и плодове, както и удобна и равна повърхност за чашите с искрящо шампанско.



4. Доведете приятел и се забавлявайте

Пикниците са по-добри с приятели. Лично аз посрещнах не само залеза, но и нощта, пиейки шампанско с няколко прекрасни момичета. Шокиращо, но нито една от нас не посегна към телефона си повече от 5 часа. А една топка за децата ни направи чудеса - народна топка, волейбол, футбол... Игрите на плажа, в които се включихме дори ние, не спряха до полунощ.



5. Почистете след себе си!

Не забравяйте да вземете няколко торби за боклук, за да можете да оставите зоната си за пикник толкова чиста и без отпадъци, колкото сте я намерили.

Накрая ми остана само да ви припомня основния принцип на пикника: Храната е по-вкусна на открито.