Автор
Василка Ванчева

Дезире - изоставената годеница на Наполеон, която става кралица на Швеция

"Мисля, че една жена много по-лесно може да се наложи над един мъж, ако има закръглен бюст. Ето защо реших да си натъпча в деколтето четири носни кърпички..."

Това са думи на 14-годишната Бернардин Йожени Дезире Клари, която на крехката си възраст едва ли е предполагала каква серия от изненади и обрати ѝ е приготвила съдбата. Дъщерята на обикновен търговец на коприна от Марсилия едва ли е подозирала, че само след няколко месеца ще се сгоди за генерал - току-що произведения в чин Наполеоне Бонапарте, и че само след още няколко месеца същият този генерал ще я изостави заради друга красавица – макар и четиринайсет години по-възрастна от нея, макар и вдовица с две деца, макар и с неособено добра репутация, но жена с неустоим чар и власт над мъжете – Жозефина. След период на дълбока мъка, наранена гордост и отчаяние Дезире Клари ще се омъжи за мъжа, който ѝ подава ръка в нещастието маршал Жан-Батист Бернадот, приближен до Наполеон, който ще бъде избран за крал на Швеция и Норвегия. Заедно с него малката марсилка ще се възкачи на престола под името кралица Дезидерия и чрез своя син Оскар I ще стане основателка на династията Бернадот, чиито потомци са и до днес шведските крале.

Медальонът, който кралица Дезидерия е носила по време на коронясването си.

Дезире Клари, Наполеон Бонапарт или маршал Бернадот - кой от тримата е главният герой няма значение за качествата на големия роман на австрийската писателка Анемари Зелинко, част от поредицата "Известните жени в историята" на издателство "Емас".

1793 година, Марсилия. Йожени, най-малкото от тринайсетте деца на заможния марсилски търговец Клари, тръгва да търси помощ за освобождаването на своя брат, който е бил арестуван по неясни причини от представителите на Революцията. Търсейки познати, тя попада случайно на млад лейтенант, готов да ѝ помогне - корсиканецът Жозеф Буонапарте. Брат ѝ - както е попаднал в ареста по неведом начин - така и излиза оттам. От благодарност към Жозеф Йожени го кани вкъщи, но и с тайната надежда шест години по-старата ѝ сестра Жюли най-сетне да се задоми. И плановете ѝ се сбъдват - Жозеф и Жюли се харесват и още на следващата година се оженват. Вземайки за съпруг бедния корсиканец, Жюли не може дори да подозира какъв живот я чака - само след три години тя ще стане кралица на Неапол, а след още десет - кралица на Испания.

Жюли и Йожени, двете сестри от Марсилия, на които е отредено да станат кралици.


Още щом се сближава със семейство Клари, Жозеф довежда на гости по-малкия си брат Наполеоне. Огненият младеж вече е натрупал боен опит, проявил се е в битки за Републиката и - макар само 24-годишен - е бил произведен в бригаден генерал. Йожени и Наполеоне се влюбват на свой ред и следва годеж. Малко след това обаче, Наполеоне трябва да замине по служба в Париж... И настъпва обратът. Писмата, макар и с уверения в любов, идват все по-рядко, а за женитба не става и дума в тях. От друга страна, произведеният вече в дивизионен генерал Наполеоне пише на брат си за "жените с опит, жените от големия свят".

Наполеон Бонапарт


Оттук нататък събитията вземат развой като в неправдоподобно стъкмен филм. В отчаянието си Йожени решава да избяга от къщи и да подири своя годеник в Париж. Отсядайки при близка, тя узнава къде може да го намери - на приема у светската лъвица мадам Талиен. Тъй като не е поканена, девойката помолва непознат млад мъж, представящ се като генерал Бернадот, когото среща пред портите, да я вкара в дома. Представя се - и това остава името ѝ за историята - с третото си име: Дезире. И в обширната зала съзира генерал Наполеоне - седнал като послушно дете до красива, елегантна жена, той не сваля поглед от нея. Не след дълго домакинята обявява, че мадам Жозефин Барние е решила да сключи отново брак, този път за Наполеон Бонапарт. Умела в любовните игри, веща в общуването с мъже и не на последно място умееща да се облича впечатляващо, вдовицата от Мартиника е успяла да завърти до полуда главата на седем години по-младия генерал.

Жозефина като императрица

Ударът е страшен и Йожени хуква към Сена - за нея няма друг път освен водите на реката. На моста обаче ѝ попречва да скочи силна ръка - генерал Бернадот я е проследил, загрижен за живота ѝ. Натиква я в каляската и ѝ предлага брак. Отвратен от общуването с кокетки и разглезени, развратни дами, 30-годишният син на беден адвокатски писар веднага е оценил чистотата, искреността и естествената хубост на момичето от дълбоката провинция. Йожени се нуждае от време да преодолее унижението и заминава при сестра си в Рим. Там я сгодяват за друг генерал - Дюфо, който обаче бива прострелян и умира в ръцете ѝ от раните си.

Култовият исторически филм „Дезире“ с Марлон Брандо и Джийн Симънс

Жюли заминава за Париж и взема със себе си съсипаната Дезире. Но когато съдбата е решила да спаси някого, спасение от нея няма: Дезире среща отново своя генерал - вече маршал - и не след дълго става маршалша Бернадот. Съпругът ѝ предлага любов, сигурност, спокойствие. Но не и присъствието си в дома - като военачалник той е постоянно на път.

След 12 години спокоен живот в Париж 47-годишният маршал Бернадот, колкото и да е парадоксално, бива осиновен от шведския крал. Причината - император Наполеон I иска да има влияние в Скандинавието и е притиснал бездетния шведски крал да осинови неговия маршал, за да го наследи след смъртта му на престола. Така осем години по-късно Бернадот става крал на Швеция и на Норвегия под името Карл XIV Йохан, а Дезире - кралица под името Дезидерия.

Кралица Дезидерия

Тя е на 51 години. Промяната е твърде голяма за нея - студът на северната страна и студенината на северните царедворци не ѝ понасят и Дезире се връща в Париж. Съпрузите заживяват разделени своя собствен живот за години напред... Но за сватбата на сина си кралица Дезидерия се завръща в Швеция и остава там до края на живота си.

Карл XIV Йохан, крал на Швеция и Норвегия

Днес, след седем поколения, никой не знае колко капки френска кръв циркулират във вените на шведските крале, но Бернадот продължава да е името на тяхната династия.

Историята ти хареса? Четенето винаги е удоволствие! ПРЕМЕСТИ СИ ПОГЛЕДА и се погрижи за очите си с Допелхерц.


(в материала има продуктово позициониране)