Автор
Woman.bg

10 фактa от Библията, за които едва ли сте чували

Едва ли има християнски дом, в който да няма Библия. Но в Свещената книга се крият факти, за които и не сме предполагали. Съществуват общоприети ритуали, одобрени от Църквата, които обаче са в противоречие с Библията или въобще не са написани в нея.


1. Никъде в Библията не е написано, че Адам и Ева са изяли ябълка. В третата глава на Битие се посочва, че това е плодно дръвче. Но не се споменава, че това е ябълково дърво.

2. Според цитати от Евангелието Исус е имал братя. В Евангелието на Йоан се споменава 7 пъти за братя на Исус. Друг малко известен факт е, че през 553 г. съборът в Константинопол приема догмата за непорочността на Дева Мария. Това никъде не се споменава в Евангелието. В онези дни е било изключение от правилото хората да нямат деца, или да имат само един наследник.


3 Любопитен е и фактът, свързан с датата на раждане на Спасителя. Исус не е роден нито на 25 декември, нито на 7 януари. Никъде в Евангелията не се посочва точната дата на раждането му.

4. В Библията не се споменава, че влъхвите са били трима. В Евангелието на Матей се казва: "някои влъхви", "влъхви", "мъдреци". Исус е получил три подаръка – злато, ливан (тамян) и смирна. Това е броят на подаръците, а не на влъхвите.


5. В Библията се кръщават само възрастни, а не деца. Самият Исус е бил кръстен на 30 години. В Евангелието на Марко е ясно написано: "Който повярва и се кръсти – той ще бъде спасен." По този начин човек трябва първо да повярва и едва след това да се кръсти.


6. Чистилище в Библията не съществува. В Свещената книга никъде не пише за такова място. Католическата доктрина за чистилището е въведена за първи път през 1274 г. на Лионския събор.

7. Разчупването на хляб и пиенето на вино в еврейската традиция е прието да се извършва преди дълъг път и с очакване за завръщане. Разчупвайки хляба, Исус символично показва, че той си тръгва, но скоро ще възкръсне от мъртвите, превръщайки хляба и виното в символи на тялото и кръвта. По-късно църквата въвежда тази традиция, но това не е нищо повече от ритуал, несвързан със спасяването на душата.


8. Няма 7 смъртни гряха. Похот, чревоугодие, алчност (скъперничество), леност, гняв, завист, горделивост (високомерие) се приемат за грехове много векове след Исус. В Библията не се споменават. За Исус има две най-важни заповеди: "Възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичкия си разум, и с всичката си сила" и "Възлюби ближния си като себе си."


9. Апостолитe в киното обикновено са мъже 30-40 годишна възраст. Според изследователите на Библията, апостолите са били юноши. Когато апостолите отиват в Капернаум (Матей, глава 17), те били помолени да платят данъци. Но плащат само Петър и Исус. Учените обясняват този факт с това, че останалите не са били достатъчно възрастни.

10. Няма посредници между Бога и човека освен Исус, и това е ясно написано в Новия Завет.