Днес предлагаме на вашето внимание рецепта за приготвянето на вкусно ястие, идеално и за обяд, и за вечеря - пай със сирена.

Време за готвене: 55 мин.

Продукти за основата:

120 гр. пълнозърнесто брашно
60 гр. бяло брашно
100 гр. студено масло
2 с. л. ледена вода
1 ч. л. сол

Продукти за плънката:

250 гр. зелени аспержи/ тиквички/чери домати
3 големи глави лук
1 скилидка счукан чесън
3 големи яйца
250 гр. (1 опаковка) крем сирене Arla Натурално XL
150 гр. краве сирене, нарязано на филийки

Приготовление:

Започнете с основата, като смесите в купа двата вида брашно, солта и маслото. Разбъркайте енергично с пръсти, докато сместа стане на трохи. Добавете водата и объркайте докато трохите се слепят и се оформи топка тесто. Месете възможно най-малко. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и го разточете в кръг с диаметър 24-26 см., така че да покрие дъното и стените на формата ви за пай. Прехвърлете кората върху формата и с пръсти притеснете по стените и дъното, така че да прилепне плътно. Надупчете с вилица и печете 15 мин. на 175°С.

За плънката, задушете лука в малко зехтин на висока температура, докато стане златист и се карамелизира. Смесете в купа крем сиренето с яйцата, чесъна, сол и пипер и разбъркайте. Върху изпечената основа за пай, разпределете карамелизирания лук. Върху него натрошете краве сиренето и отгоре излейте сместа от крем сирене и яйца.

Почистете аспержите/тиквичките/чери доматите, поръсете ги с малко зехтин и ги разпределете красиво върху пая. Върнете във фурната и печете още 30 мин.

Сервира се топъл или студен със свежа салата, като е много подходящ за лек обяд вкъщи или изваден от кутията за обяд в офиса.

(в материала има продуктово позициониране)