Автор
Woman.bg

Серията вина Kabile разказва историята на траките

Хилядолетното наследство за производство на вино по нашите земи вдъхнови най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина Kabile. Те са кръстени на античния тракийски град, който се намира само на няколко километра от винарната. Историята разказва, че селището е изградено край голям култов център към богинята Кибела на възвишението Зайчи връх. Именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино оттам. Затова днес серията Kabile запечатва нейния образ на своите етикети.

Любопитна подробност е, че екипът на винарната вярва, че покровителството на богинята им помага и до днес. Още с дебюта си на пазара през 2017 г. марката спечели "Златен ритон" и три златни медала на първата си международна дегустация по време на „Винария“. Тяхното Kabile Мавруд и Каберне Совиньон грабна три златни медала - от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International и от London experts in wine – Best of Bulgaria 2017. А тази година серията се радва на над 20 международни отличия от най-престижните състезания.

„Често археолозите търсят зависимостта между историята и настоящето. Виното е една от онези живи връзки, която ни свързва с това, което сме били и е естествено да бъдем“, убедени са във „Вила Ямбол“. Традициите и историята са две неща, на които от избата изключително много държат и съхраняват през всичките тези години. „По нашите места, освен че е култивирано грозде, т.е. хората отглеждат грозде и го ядат, те правят от него напитка още от времето на каменно-медната епоха - много, много по-рано в сравнение с останалия свят. Виното е една от свещените напитки на траките – затова решихме да пресъздадем цялото това хилядолетно наследство и богатата история на нашия регион в Kabile“, разказва изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

Серията се състои от сортовете Шардоне, от купаж от Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира и три червени вина: от Мавруд и Каберне Совиньон, от Мерло и Каберне и от чиста Сира. Виното се произвежда по метода на микровинефикация от подбрано грозде с контролиран добив. „Вила Ямбол“ работи с над 10 000 дка лозови масиви.

(платено съобщение)