Автор
Цвета Герчева

"Мисис България" Стойка Николова: Пътувайте, защото животът е сладък

Тя е носителка на титлата "Мисис България" и една от най-лъчезарните красавици, които екипът ни познава. Името ѝ е Стойка Николова и е от жените, които обичат да са самостоятелни, да бъдат винаги в крак с последните тенденции в модата и рядко можете да я видите два пъти с една и съща рокля. И тъй като е заклет пътешественик, обича сладката страна на живота и винаги има план къде да бъде следващото ѝ пътуване, ние решихме да я изненадаме с нещо ексклузивно, много вкусно и описващо идеално характера ѝ.

Идеята на "Мобилна редакция" на Woman.bg е да ви разказваме само интригуващи истории и затова каня Стойка на едно лично интервю. Имам и изненада за нея, която съм подготвила предварително. Заявила съм онлайн една вкусна торта от сладкарница "Неделя", става само за няколко минути през сайта, и преди нашата среща минавам да я взема. Отивам в сладкарница "Неделя" срещу музея "Земята и хората", а една прясно приготвена "Бяла Неделя" вече ме чака.

Докато двете със Стойка си говорим за пътешествията ѝ в Италия, Русия, корабни круизи и екзотични дестинации, тя отваря кутията и отвътре се "усмихва" една страхотна "Бяла Неделя". Дали животът наистина има по-сладка страна? Стойка я е открила. Хапваме по едно парче торта и интервюто започва.

- Като един заклет пътешественик и носителка на титлата "Мисис България" ще ни кажеш ли къде по света живеят най-красивите жени?

- Категорична съм - това са българките и рускините! Нямам друг коментар. Останалите представителки на нежния пол са след тях.

- Кои са любимите ти дестинации? Кое е мястото, на което искаш пак да се върнеш?

- Обожавам Италия, това е една прекрасна страна със страхотно архитектурно богатство. Много е различна в отделните ѝ региони и това я прави уникална. Влюбена съм в италианските стари къщи, в дворовете им със зелена трева, цветни лехи и антични статуи, в този дух на подреденост и култура, който цари там. Била съм в Салерно, Милано, Рим, Венеция и Флоренция. И винаги съм готова отново да тръгна за Италия, номер едно е в списъка ми.

Пътешествието ми до Русия пък беше сбъдната мечта. Круизът, на който се качихме, се казваше "Северно сияние", а с него обиколихме Швеция, Дания, Естония и Русия. Много съм впечатлена от Санкт Петербург и "Ермитажа". И тъй като любимата ми книга е "Петър Първи" на Алексей Толстой, много исках да видя града, който той е построил върху калта и тресавищата. Е, днес си спомням с усмивка за Петербург, прекрасен град.

Признавам, че пътешествието с кораб е страхотно изживяване, а по време на круиза създадох много приятелства, което е страхотен бонус към цялата емоция. Иначе първото ми пътуване на кораб беше по Нил - видях Египет и Кайро. Беше магично.

Друго мое голямо пътуване беше до Йерусалим, където вървях по стъпките на Исус. Видях Стената на плача и храма на Божи гроб. Витлеем също трябва също да се посети, категорична съм. Но ако има места, на които искам да се върна отново, това са Барселона и Париж.

-Какво задължително слагаш в куфара си, когато тръгваш на път?

- Удобни обувки и тоалети, които да са практични. Винаги имам и няколко хубави рокли, които да са адекватни на мястото, на което отивам.

- Освен носителка на титла за красота, ти си дипломиран психолог. Ще ни споделиш ли от твоя гледна точка какви емоции предизвиква пътуването и защо хората обичат толкова много да пътешестват?

- Пътуването е шанс да впечатлиш себе си и да се радваш на малките, дребни неща в живота. Да си позволиш да бъдеш незнаещ, неориентиран, бъркащ, изследващ… Много хора се страхуват да влязат в тази роля, но когато пътуват, това сякаш не ги притеснява, дори им е забавно. Защо да не се забавляваш, когато грешиш и в ежедневието си? Това е големият урок, на който ни учи пътешестването.

Смятам, че пътуването те прави и по-смел. То ти помага да се отърсиш от навика да приемаш толкова много неща за даденост, без да им обръщаш внимание. Едно пътуване може да разшири ценностната система и светогледа ти, или поне да те съживи от рутината, която е завладяла живота ти.

Има и нещо друго. Аз смятам, че нормалното себевъзприемане, спрямо пространството, трябва да е „Аз съм жител на Вселената“, а не просто жител на даден град или държава. Човек би трябвало да се чувства като у дома си навсякъде по света, да усеща връзката си с "Цялото".

„Скитането възстановява изначалната хармония, която някога е съществувала между човека и Вселената“, казва Анатол Франс. Някои хора прекалено много се вживяват в усещането си за принадлежност към дадени общности (българи, левскари, лекари, богати, бедни и т.н.), пренебрегвайки факта, че ние сме част от едно голямо общество и от един социум, който има много и различни групи.

Тази нагласа стеснява мирогледа. Тя пречи на човек да вижда другите като цялостни и уникални личности, заслужаващи уважение, без значение към какви категории могат да бъдат отнесени. Както знаем, това води до излишни спорове, битки, смърт…

Точно в това отношение е много полезно пътешестването, в което човек има възможност да се запознае с толкова много и различни хора, места, феномени. И ако той има негативни или просто изкривени убеждения спрямо тях, то получава шанса да придобие една по-адекватна представа. Марк Твен е казал, че пътуването е фатално за предразсъдъците и стеснения мироглед. Аз харесвам много това негово мнение.

- Ако сега имаш автомобил с пълен резервоар, къде ще отидем? Имаш ли дестинация, която харесваш, в близост до София?

- Обичам да релаксирам в някои плувни комплекси в Сапарева баня. Мястото стана много оживено през последните години. Отвориха се много къщи за гости, хотели и ресторанти. Съчетанието от планина и топла минерална вода е уникално, като не отстъпва на известни западни курорти.

- Кроиш ли планове за голямо пътешествие? Къде искаш да отидеш, но още не си успяла?

- Обсъждаме с приятелки да отидем на една "мъжка" дестинация, каквато е Тайланд, но само по женски. Това ще е екзотично пътуване в държава с много различна култура, храна, или казано накратко, друг свят. Нямам търпение да купим билети.

- И накрая, няма как да не те попитаме каква е твоята тайна за красота? Изглеждаш великолепно, въпреки че имаш дъщеря на над 20 години...

- Мисля, че това, което си отвътре, това си и отвън. Външността е израз на нашето вътрешно Аз. Тайната на добрия външен вид е да бъдеш доброжелателен към света, да цениш приятелите си и да се радваш на малките неща. Това е моята тайна. Признавам - много обичам и да спортувам. Другото е ген.

Това, което подържа духа ми млад е, че обичам да се усъвършенствам и развивам непрекъснато. Животът е едно непрестанно странстване и лутане в пространството - това, което е в теб, и това около теб. И ако има нещо, което искам да кажа на младите момичета, то това е : продължавайте да пътувате, защото само така оставяте следи по пътя си. Решете до кое стъпало от стълбата на живота искате да стигнете, а после се качете поне две над него. И не се страхувайте - животът е сладък.

*Съветът на пътешественика:

Винаги, когато се чудите коя от две дестинации да предпочетете, изберете и двете. Винаги, когато се чудите между два вида торта, поръчайте по едно парче и от двата. Ние тестваме вкусните моменти в сладкарница "Неделя", защото вярваме, че най-хубаво е, когато си сам пред витрината с торти и може да си доставиш късче наслада.

(в материала има продуктово позициониране)