Автор
Ива Петрова

Живата кукла – как да обясниш на приятелка, че инжекциите ѝ вредят

В днешно време да видиш момиче без грам силикон, ботокс или филъри е доста сложно. Уви, тази мода за пищни форми на всякакви места е обсебила целия свят. А може би и някоя ваша приятелка?

Хубавицата се е „подхлъзнала“ за пръв път, биейки си ботокс в челото за незабележими бръчки. При това на 19 години. Според нея ефектът е бил впечатляващ, затова тя е хукнала да се боцка още, без да се замисля за последиците. На второ място се е застраховала от бръчиците около очите, което е направило горната част от лицето ѝ напълно обездвижена. Все пак холивудските актриси неслучайно отказват да прекаляват с ботокса.

Девойката упорито е ходила на козметик поне два пъти годишно, за да закрепи резултата, а после е чула, че има и филъри. Разбира се, тя веднага си е записала час и си е напомпила устните – защото естествените ѝ устни наистина са били тънички. Но вместо нормални сочни устни си е направила „патешка човка“! При това разпалено е говорила за новия си приятел, докато вие не сте могли да откъснете поглед от този ужас на лицето ѝ.



Последвали са филъри в скулите – за да се превърнат заоблените бузки в изострени линии. Да, модерно е. Но нужно ли е?

После още няколко процедури – и момичето вече е неузнаваемо. Прилича на шаблонния инстаграм-образ, няма никаква индивидуалност и естествена красота и прилича на мумия – или на онзи жив Кен, който наистина изглежда зловещо.

А най-ужасното е, че този човек смята и занапред да „подобрява“ външния си вид.

Как да обясните на такава „кукла“, която се смята за истинска красавица след всичките манипулации, че може би е време да спре?

Съвет от психолог:

Не прибягвайте до остра критика. Не бива да казвате на приятелката си, че е постъпила адски глупаво, като си е увеличила устните. Това ще предизвика протест. Всякакви преговори в тази насока трябва да се базират на доверието и подкрепата, тъй като човек, модифициращ фанатично външния си вид, явно се затруднява да приеме себе си. Може би му е достатъчно тежко и без вашите критики.



Мелани Грифит

Стъпка 1. Отрицателният пример на звездите

Обсъдете с приятелката си известни личности, чиито устни или скули смятате за привлекателни, после постепенно преминете към аргументите „против“. Кажете, че понякога много ви се иска да приличате на някоя звезда, но си имате определена граница. Споменете между другото известни личности, които са пострадали от увлечението си по инжекциите.

Стъпка 2. Наблегнете на здравето

Независимо от професионализма на специлиста и качеството на използваните препарати, могат да възникнат усложнения. Сред вероятните рискове фигурират алергична реакция, обезчувствяване на обработената част от лицето, поява на рани. Непременно наблегнете на това, когато си говорите с приятелката си за „разкрасяващи инжекции“. Това няма да е безпочвено сплашване – има официални данни от проучвания на тази уж безобидна процедура. Рискове крият всички методи, дори и най-новите. Всеки един човек се страхува от обезобразяване, от последвали подигравки. Убедете приятелката си, че здравето ѝ може да пострада много от тези процедури.

Стъпка 3. Нарушения в мимиката

Един от най-разпространените „странични ефекти“ примерно при увеличаване на устни, са нарушенията в мимиката и речта. Вече доста известни персони са демонстрирали това – те са започнали да говорят носово, да не изговарят думите ясно и правилно.

Речевият апарат има деликатно и сложно устройство. Всяка една намеса (ако няма медицински показания) може да наруши дейността на този механизъм. Увеличавайки си устните, може да изгубите възможността да говорите свободно.

Стъпка 4. Мъжкият поглед

Включете в дискусията мъж. Понякога мъжките доводи и комплименти са много по-ефективни от аргументите на приятелките. Най-добре ще е млад мъж да изкаже комплимент за устните на момичето преди процедурата и да подметне между другото, че жените с дебели устни го отблъскват.

Четете още: Ефектът на делфина: Новият бюти тренд за лято 2020