За да се преборите с акнето и проблемната кожа, ви е необходима не само правилната медицинска козметика и помощта на специалист, но и подходящ хранителен режим.

Дерматолозите са категорични, че храните и питиетата оказват огромно влияние върху състоянието на кожата, затова, ако искаме да го подобрим, трябва да изключим определени продукти от дневното си меню.

Кои са те, може да видите в следващите редове:

Млечни продукти

Честата употреба на млечни продукти може значително да влоши състоянието на кожата, разкриват различни проучвания. Според дерматолозите най-пагубно за кожата на лицето е прясното мляко.

Киселото се приема като храна, чиято консумация е безопасна за кожата. Същото обаче не може да се каже за сирената, защото и те, подобно на млякото, съдържат хормони, допълнително усложняващи състоянието на проблемната кожа.

Храни с висок гликемичен индекс

Към тази група най-общо спадат така наречените бързи въглехидрати. Такива са подсладените напитки, захарните изделия, тези от бяло брашно, чипсовете и закуските от заведенията за бързо хранене. Консумацията на изброените продукти предизвиква рязко повишаване на инсулина и глюкозата в кръвта. Това провокира завишена мастната секреция и дисбаланс в хормоните, което влошава състоянието на акнето, разкриват дерматолозите.

Алкохол

Алкохолните напитки силно дехидратират организма, което несъмнено има пагубно влияние върху акнето и проблемната кожа като цяло.

Дерматолозите разкриват, че честата консумация на алкохол води до изсушаване на лицето и е причина за развитието на псориазис. Той също така може да причини тъмни кръгове под очите, бръчки и преждевременно стареене. Кожата може да стане суха и лющеща се, защото алкохолът предизвиква дехидратация.

Месо

От една страна червеното месо съдържа протеини, витамини и минерали, които цялостно въздействат благоприятно както върху кожата, така и върху цялостното състояние на организма.

Но червеното месо също така съдържа вещества, повишаващи нивата на тестостерона. Поради тази причина консумацията му активизира образуването на кожен себум, което предизвиква запушване на порите и обостряне на акнето.