Рецепта от Михаела Белорешка от Good Natured Food за вкусно ястие, идеално и за обяд, и за вечеря.
Време за приготвяне: 20 минути
Време за печене: 20 минути
Общо време: 40 минути
Необходими продукти:
За тестото:
2 ч. брашно (аз използвах лимец)
1 ч. студено краве масло, нарязано на кубчета
1 яйце
2 с.л. студена вода
щипка сол
За плънката:
200 гр. листа коприва
200 гр. листа лапад
2 стръка пресен лук
1 с.л. гхи
сол, пипер
3 яйца
125 гр. крем сирене Arla Натурално
200 гр. пълномаслена сметана
150 гр. твърдо сирене Havarti Аrla слайс
100 гр. моцарела Arla слайс
по 3 стръка магданоз, копър и джоджен
Начин на приготвяне:
Брашното, солта и маслото се слагат в блендер и се смилат, докато маслото стане на дребни трохи.
Прибавя се яйцето и отново се блендира.
Когато яйцето се смеси добре с брашното, се налива водата на тънка струя.
Изчакваме 10-20 секунди, докато тестото само се оформи на топка. Хоп, готово!
Прибираме в хладилник за 20 минути да стегне.
През това време приготвяме плънката. Измиваме и почистваме добре листата.
Нарязваме копривата, лапада и лука и ги задушаваме в тенджера с малко гхи, сол и пипер, докато намалят обема си, около 1-2 минути.
Прехвърляме зелениите в купа и добавяме крема сиренето, яйцата и сметаната. Разбъркваме всичко, докато се смеси добре.
Изваждаме тестото от хладилника и разточваме според големината и височината на формата.
Прехвърляме тестото в тавата и оформяме борд. Поставяме фолио за печене и отгоре поставяме бобени зърна, които ще държат блата ниско. Печем го 10 минути в предварително загрята фурна.
След като блата стане леко твърд, но не златист, изваждаме и нареждаме листовете сирене равномерно.
Отгоре изсипваме зелената смес и поръсваме с билките, нарязани на ситно.
Печем за около 20 минути, докато плънката стегне и тартът стане красив и златист.
Бележка:
Може да използваш спанак, киселец, левурда или друг вид зеленолистни.