Автор
Woman.bg

Мариус Куркински на 53: 5 знакови цитата за живота, театъра и любовта

Мариус Куркински е явление. Достатъчно е да отидеш само на един негов спектакъл и да останеш завинаги поразен и покорен от неговия титаничен талант. Днес големият Мариус става на 53, затова събрахме за вас някои негови емблематични цитати.

Мариус Куркински е артистичният псевдоним на Ивайло Стоянов – един от най-забележителните и даровити съвременни актьори на българската театрална сцена. Освен че е изключителен майстор на образите и превъплъщенията, той е и впечатляващ режисьор, автор на неповторими и запомнящи се моноспектакли. Носител е на най-престижните награди в театралното изкуство - "Икар" и "Аскеер". Наскоро Мариус Куркински бе удостоен и с приза "Крикор Азарян".



По повод 53-годишнината на именития артист ви поднасяме шепа от неговите проникновени мисли, докосващи изповеди за живота, театъра и любовта:

"Свойството на любовта е да съществува. Независимо дали е споделена, или не, дали го искам, или не, нея просто я има и ние живее в това. Няма обичаш ли ме или не ме обичаш. Дали сте заедно, или не. Няма дали ти се дава любов, или не. Любовта просто е тук. Тя не пита приемаш ли я, другият приема ли я. Тя просто идва в града, в който живееш. Намира те и толкова. И вече е проблем на хората дали от това ще създадат за себе си смъртоносно преживяване, или ще го приемат като част от душата си. Аз го приемам като част от душата си. Не искам нищо, не търся своето, както се казва в Библията. Не безобразнича. Мисля, че живея в любовта."

"В театъра борбата е за всеки отделен човек, за всяка отделна душа. Да чуе мъдростта, да достигне до него, да бъде удостоен, да бъде докоснат от премъдростта, която чрез авторите слиза, за му се даде шанс да се спре за секунда."


"Бях влюбен веднъж в живота си, когато му беше времето, преживях го и съвсем спокойно заявявам – живях, имах го, но то свършва, умира."

"Успехът е в предаването на лична енергия, на усещането на душите на хората и на връзката между тях."

"Стара мечта ми е да произведа гледаем продукт по Хайтов, който е дълбок и разбираем за всички. Учудвам се на хората, които оценяват повече неразбраните неща. За мен е важно всичко да е ясно, смисълът да излезе. Да, всеки човек ще го възприеме спрямо себе си, ще подейства на същността му, но основата трябва да бъде ясна, проста, както се стреми Хайтов в своите произведения."

Четете още: Крикор Азарян: Най-важното и най-трудното в днешно време е да си останем човеци!