Автор
Woman.bg

Вижте кои са най-богатите кралски особи в Европа

Кралската корона е тежка. Но и богатствата на кралските семейства са несметни. Кралица Елизабет II може да е най-известният монарх в Европа, но се нарежда далеч от най-богатите. Вижте кои кралски особи притежават най-големи банкови смети.

1. Великият херцог Анри, Люксембург

Семейството на Великото херцогство на Люксембург не е на заплата, но от 1948 г. насам държавата отпуска около 324 851 долара годишно, за да изпълнява представителните си функции. 12 милиона се отделят за поддръжка на имотите. Великият херцог Анри има пълен контрол върху всички имоти и съкровища и може да се разпорежда с тях както пожелае, без да търси одобрението на правителството. Богатството на владетелите на Люксембург е близо 4 милиарда долара, а Анри оглавява класацията на най-богатите монарси в Европа.

2. Принц Ханс-Адам II, Лихтенщайн

Принц Ханс-Адам II получава от Лихтенщайн 270 000 долара годишна заплата. И макар това да е сред най-ниските кралски заплати, принцът се нарежда на второ място в класацията със състояние от 3.5 милиарда долара. Ханс-Адам II е собственик на частна банка, инвестиционен фонд се грижи за имотите му.

3. Принц Албер II, Монако

Принц Албер II заема третата позиция в класацията на най-богатите кралски особи. Състоянието му се оценява на близо 1 милиард долара. Монархът притежава ¼ от територията на Монако, дома на майка си Грейс Кели във Филаделфия, колекция от ретро автомобили, акции в компанията „Societe des Bains de Mer“ и колекция от пощенски марки за милиони. И това не е всичко. За издръжка на кралското семейство Монако отделя над 50 милиона годишно.

4. Кралица Елизабет II, Великобритания

Колкото и да не ви се вярва, кралица Елизабет II не попада в топ 3 на най-богатите кралски особи. Състоянието на британското кралско семейство се състои от имоти, предмети на изкуството и инвестиции. По-голяма част от него идва от имотите на кралицата, които включват Бъкингамския дворец и нейните бижута. Според Forbes кралица Елизабет има в личната си банкова сметка около 600 млн. долара.

5. Крал Вилем-Александър, Холандия

Кралица Беатрикс, която абдикира от трона през 2013 г., може да се похвали със стабилно финансово състояние от 200 и 300 милиона долара. Нейният син - кралят на Нидерландия Вилем-Александър пък разполага с бюджет от 47 милиона долара, който покрива официални визити и чуждестранни посещения. Той също така разполага с лично богатство, придобито от недвижими имоти, инвестиции и дял в компанията Shell.

6. Крал Карл XVI Густаф, Швеция

Шестата позиция в класацията на най-богатите кралски особи е отредена за краля на Швеция - Карл XVI Густаф. Той притежава близо 70 милиона долара, а специален фонд на Норвегия му осигурява 7 милиона за лични нужди и официални пътувания, както и още 7 милиона за поддръжка на имотите на кралското семейство.

7. Кралица Маргарете II, Дания

Датската кралица Маргарете II е на трона вече 47 години. Тя и семейството ѝ получават издръжка от 13 милиона годишно. Състоянието на семейството се оценява на 40 милиона долара. Но 20-годишният внук на кралица Маргарете принц Николай няма достъп до средствата, а е принуден да изкарва прехраната си като модел.

8. Крал Харалд V, Норвегия

Кралят на Норвегия Крал Харалд V разполага с 30 милиона в сметката си. Кралското семейство е привилегировано да плаща данъци върху имотите, от които изкарва значителна част от богатството си. Дъщерята на норвежкия крал Марта Луиза припечелва допълнителни доходи като пише детски книги. Най-популярната се казва „Защо принцовете и принцесите не носят корони“. Принцесата е дипломиран психолог, но никога не е практикувала тази професия.

9. Крал Фелипе VI, Испания

На 9 място в класацията се нарежда кралското семейство на Испания с богатство от 20 милиона долара. Крал Фелипе VI притежава 8 замъка, 5 имения и 10 манастира. Издръжката на кралските особи се поема от Испания и възлиза на близо 9 милиона долара. Кралят получава и годишна заплата от над 250 000 долара.


10. Крал Филип, Белгия

Богатството на белгийския монарх Филип възлиза на около 14 милиона долара. Всички имоти на кралското семейство в Белгия са или собственост на държавата или на Кралския попечителски фонд, което им отрежда десетото място по богатство в Европа. Освен личното си богатство, кралското семейство на Белгия разполага и с годишна издръжка, която възлиза на допълнителни 14 милиона. Всичките им разходи се поемат от държавата.