Есента, освен богата на багри, е богата и на вкусове и аромати, които успяват да сгреят сетивата ни по неповторим начин и да ни карат постоянно да копнеем за домашен уют и душевен комфорт…
За себе си открих наскоро, че по това време на годината има комбинация от вкусове и аромати, която успява да ме накара да се чувствам спокойно и уютно навсякъде и по всяко време – онова специалното кафе с пухкава млечна пяна и пристрастяващият вкус на пюре от тиква, карамел и ароматни сгряващи подправки, нали се сещате? А вкусът му, добавен към любимия на всички у нас чийкзейк с крем сирене Philadelphia, се оказа магия - най-вкусната есенна магия!! :)
Необходими продукти:
за форма с размер 20-22 см
За основата:
250 г бисквити с масло или предпочитани бисквити
80 г масло, разтопено
2 с.л. какао на прах
1 ч.л. нескафе на прах, разтворено в 1 с.л. вряла вода
За пюрето от тиква:
100 г печена (или сварена) тиква, без кората
1-2 с.л. течен медю или на вкус
½ ч.л. подправка за коледни бисквитки (или букет от канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче)
½ ч.л. есенция ванилия (1 прахче, или ½ ампула)
За крема:
175 г крем сирене Philadelphia класик
125 г пюре от тиква
200 г заквасена сметана
80 - 100 г кристална захар
80 - 100 г кафява захар
1 ч.л. есенция ванилия (2 прахчета или 1 ампула)
1 с.л. нескафе на прах, разтворено в 1-2 с.л. вряла вода, по избор
400 мл млечна сметана
20 г желатин на прах
50-60 мл студена вода
100 мл горещо кафе
100 мл горещо прясно мляко
За карамеления сос:
100 г кристална захар
80 г масло
80 мл млечна сметана
1 щипка сол
За гарниране:
12 половинки орехи, запечени леко с масло, кафява захар и подправки за бисквити
Начин на приготвяне:
В подходяща тортена чиния или поднос фиксираме ринг за торти с размер 20 см и покриваме стените му с ацетатна лента или хартия за печене.
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до ситни трохи.
Добавяме останалите продукти и отново смиламе до хомогенна смес.
Изсипваме в подготвения ринг и с дозиращата лъжица за кафе, или дъното на чаша, притискаме до получаването на плътна основа, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника.
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
В голяма купа разбиваме с миксер крем сиренето Philadelphia, пюрето от тиква, заквасената сметана, бялата и кафявата захар, ванилията и нескафето до гладък крем.
В отделна купа разбиваме с миксер млечната сметана до меки връхчета.
Разтваряме накиснатия желатин в горещото мляко с кафе и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Добавяме на тънка струйка към чийзкрема при непрекъснато разбъркване до пълното му усвояване.
Добавяме на етапи разбитата до меки връхчета млечна сметана, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав крем.
Отделяме 1 чаша от сместа за гарниране на чийзкейка и изсипваме останалата част върху бисквитената основа. Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга поне 4 часа, или за през нощта.
След като чийзкейкът е вече стегнал, приготвяме карамеления сос, като в малък съд карамелизираме захарта до светъл кехлибар, отстраняваме от огъня и добавяме нарязаното на кубчета масло, като разбъркваме непрекъснато.
Добавяме на струйка загрятата сметана, разбъркваме до гладък сос и оставяме да се охлади, като разбъркваме от време на време.
Прехвърляме оставния крем в пош с предочитан накрайник.
Изсипваме охладения карамелен сос върху чийзкейка и оставяме за кратко да стегне.
Освобождаваме чийзкейка от ринга и ацетатната лента или хартията за печене и декорираме с оставения за целта крем.
Гарнираме със запечените с масло, кафява захар и подправки орехи.
Разрязваме със сух и затоплен нож и поднасяме с любима гореща напитка.
Рецепта и стайлинг: Мина Ангелова