Автор
Woman.bg

Работи ли жената, когато си гледа детето вкъщи? Вижте колко сме прецакани

Тъжно, но факт - много мъже гледат на грижите за детето през деня и домакинската работа, която съпругите им всекидневно полагат, като просто "стоене вкъщи". В техните представи майката едва ли не е на спа уикенд, докато отглежда и възпитава малчугана у дома.

Един американски татко и блогър си признава, че дълго време е смятал така, докато не му се е наложило той да остане у дома с детето и да се заеме не само с грижите за него, но и с всички съпътстващи домакински задължения. Тези 12 часа със сина му напълно променят гледната му точка и го вдъхновяват да напише пост, който ще се превърне в една от най-коментираните и споделяни публикации онлайн.

Разменяйки ролите със своята съпруга, Стивън всъщност осъзнава колко натоварено е ежедневието на домакините и дори решава да изчисли колко годишно биха стрували всички ежедневни, ежеседмични и ежемесечни задачи, които стоят пред неговата половинка.

Ето и сметките на мъжа:

Средната заплата на бавачка - 705 $ на седмица, т.е. 36660 $ годишно.

Почистване на къщата - 50 до 100 $ всеки път, или 5200 $ годишно.

Доставка на хранителни стоки до дома - 65 $ всеки път, четири пъти седмично, или 13520 $ годишно.

Готвач - 240 $ на седмица, т.е. 12480 $ годишно.

Финансов помощник (разпределяне бюджета, плащане на сметки и др.) - 15 $ на час, пет дни в седмицата, или 3900 $ годишно.

Организация на събития (семейни обеди, срещи ...) - 75 $ на час, четири часа, три пъти годишно или 900 $ годишно.

Пране на дрехи - 25 $ седмично, т.е. 1300 $ годишно.

Общата сума годишно възлиза на 73960 $!


"Срамувам се, защото съпругата ми всъщност е била и е толкова натоварена, а аз не го проумявах и сякаш не оценявах усилията ѝ. За всичкото това време дори не ѝ купих нещо, с което да демонстрирам благодарността си.

Редно е ние мъжете да се замислим колко всъщност е натоварено ежедневието на половинките ни. И това са само физическите измерения. Не споменавам психическото и емоционално натоварване, обвързано с отглеждането, опазването и възпитаването на дете.

Направих всичко това, всички тези сметки, защото по този странен начин исках да изразя дълбокото си уважение към жената и майката на сина ми, моята голяма подкрепа!

Тя струва много повече от всички ценности на света", споделя в трогателен пост в социалните мрежи таткото.