Автор
Люблена Папазова

Полицайка блъска депутат, направил неприлично предложение

Разведена полицайка с дете в болница спира самозабравил се депутат за проверка на документите, но скоро е принудена да го пусне, без дори да ги е видяла след нареждане от горе. Вбесеният народен представител й обещава да я уволни, но нагло предлага да я спаси в замяна на орална любов, защото много харесва „к..ви в униформи”. В отговор тя блъска скъпата му кола. Това е само една от шокиращите сцени в най-новия български филм”В кръг”, който разказва историята на нощното дежурство на няколко полицейски екипа в София.

Цялото действие на „В кръг” се развива в нощта на 9 срещу 10 ноември 30 години след свалянето на Тодор Живков и началото на промените у нас. Затова и лентата тръгва по кината в навечерието на историческото събитие -на 8 ноември, съобщи режисьорът Стефан Командарев. Той успял да заснеме филмът не само с рекордно нисък бюджет, но и за рекордно кратко време-едва 12 нощи, но със сериозна подготовка преди това.

В него полицаите са показани и като спасители на човешки живот, но и като подкупни трафиканти на хора и дори безсърдечни мързеливци, но според Командарев всички ченгета, които вече са видели лентата на предпремиерни прожекции, са се разпознали в нея. Млад полицай от провинцията дори се разплакал пред екипа, като им обяснил, че всеки ден се сблъсква със самотни, болни или отчаяни хора, каквито има и във филма.

„В кръг“ е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на „Посоки“, който разказваше за напрегнатата нощ на няколко таксиметрови шофьори. „В кръг” проследява историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София, а в ролята на полицайката на ръба на нервна криза е Ирини Жамбонас, която вече взе награда за изпълнението си от кинофестивала в Сараеево.

Партнират й Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и др. Оператор е Веселин Христов, сценаристи са Симеон Венциславов и Стефан Командарев, продуценти Стефан Командарев и Катя Тричкова за „Арго Филм“.

Четете още: Татяна Лолова в новата си книга: Уморих се да съм уморена!