Автор
Ева Лъчезарова

Правилните стъпки към качествения сън

Сигурна съм, че имаш режим за събуждане. Той най-вероятно включва кафе, бърз скрол във "Фейсбук" и закуска. Идеята на всички тези неща е да те разбудят и подготвят за деня, повечето хора обаче нямат такъв режим за преди лягане. Това е една от причините все повече читателки да ни споделят, че страдат от безсъние. Повтаряемостта на определени действия кара тялото ни да се чувства спокойно и едновременно с това подготвено за това, което го очаква. Думата “режим” може да звучи скучно и задължаващо, но с правилната нагласа може да се превърне в нещо, което очакваш с нетърпение. Нека да видим …

Бъди осъзната

Често вечерите се превръщат в малък хаос, именно защото не сме ги планирали. Повечето експерти препоръчват 8 часов сън, но има хора които се нуждаят от по-малко или повече, за да се чувстват свежи. Тук сметката е много лесна: знаеш, че трябва да станеш в 6:30 и че се нуждаеш от 8 часа сън, това означава, че за да се чувстваш отпочинала е необходимо да си легнеш в 10:30. Тук оставям осъзнатия избор на теб, дали да си свежа или пък да се чувстваш неотпочинала. Разибра се има ситуации, в които нямаш голям избор и задълженията те натискат, но дори и случаят да е такъв е много важно да знаеш, че изборът е твой.

Подготви се подобаващо

Ако трябва да си легнеш в 10:30, това не означава да бъдеш в леглото в уречения час. Много малко хора заспиват мигновено. Хубаво е да си дадеш поне един час преди заспиване, в който да намалиш оборотите и най-важното да се разделиш с техниката и екраните. Синята светлина от тях кара тялото ти да си мисли, че е ден и практически това се равнява на едно силно еспресо. Съдържанието, което ще гледаш или четеш също в повечето случаи не действа успокояващо, независимо дали е филм, фийда ти във "Фейсбук" или някой работен имейл.



Намери начин да освободиш мозъка си

През деня непрекъснато ни залива безспирна информация и задължения, затова често вечер всеки от нас се чувства напрегнат и просто не може да превключи на релаксираща вълна. Различните хора се успокояват по разнообразни начини, затова ще ти предложим няколко, от които можеш да избереш:

Планирай следващия ден - понякога се чувстваме пренатоварени просто защото не сме планирали това, което ни очаква. Възможно е да се окаже, че с малко обмисляне можеш да вмъкнеш всичките си задачи и по този начин да освободиш съзнанието си от тях за вечерта.

Направи си дневник - форматът на дневника е много удобен за разтоварване на мозъка от всевъзможни мисли. Учени са установили, че в главата на човек се въртят около 60 000 мисли на ден, като голяма част от тях се повтарят. Замисляла ли си се, че всъщност те буквално ограбват енергията ти за нещо по-градивно. Щом ги напишеш и ги изкараш от ума си, те престават да имат същата сила. Ето и два въпроса, на които можеш да си отговаряш всяка вечер: Какво положително направих днес? В какво мога да стана по-добра утре?

Сподели за какво си благодарна
- психолозите разкриват, че не можем да изпитваме две силни емоции едновременно. Замисли се, че не можеш да бъдеш едновременно гневна и щастлива, както не можеш да бъдеш благодарна и стресирана. Именно затова практикуването на осъзната благодарност може да се превърне в един чудесен навик. Опитай и ще видиш, че този на пръв поглед лесен съвет би могъл да бъде един от ключовете към по-спокойния и пълноценен сън.

Запиши мислите си - друг начин да “разтовариш” мислите си е просто да ги запишеш на телефона си. Това е много бърз и удобен вариант, с който да разчистиш ума си и да му позволиш да си почине.

Избери правилната добавка за спокоен сън



За да подпомогнеш организма си да се отпусне и да заспиш по-лесно, би могла да включиш към режима си и природна добавка. Именно такъв е “Слийп”, който съдържа две натурални съставки - това са калифорнийски мак и маточината. Калифорнийският мак релаксира ума, улеснява заспиването и подобрява качеството на съня. Маточината пък действа благоприятно при при нервна превъзбуда, успокоява сърдечния ритъм и намалява нощните пробуждания. “Слийп” е достъпен без лекарска рецепта, а приемът му е 1-2 таблетки 30 минути преди сън.

(в материала има продуктово позициониране)