Автор
Woman.bg

Искате да спите като бебе? Ето защо не бива да държите телефона си наблизо

На всички ни е много удобно да си държим телефона до леглото. Така той винаги е под ръка и може да ни предложи куп забавления и разпускащи занимавки преди сън. Можем да си пуснем от телефона релаксиращ ромон на дъжд или да си сложим този звук да ни събуди сутринта. Но въпреки всичките положителни аспекти, навикът да си оставяте телефона на нощното шкафче може да има и негативно влияние.

Стотици проучвания са доказали, че ползването на смартфон преди лягане води до проблеми със съня. Например, може да заспивате по-трудно, или да се будите през нощта. Отчасти проблемът е свързан с това доколко може да ви ободри чатът или прегледът на социални мрежи преди лягане. Затова не бива да забравяте, че дори ако просто си лежите в леглото и спокойно гледате вдъхновяващи снимки, вие пак стимулирате мозъка си и се занимавате с неща, които не ви помагат да заспите.

Ако телефонът ви е под ръка, ще се усили и желанието да проверите набързо имейла си, или да прегледате дискусията в групов чат. „Честото използване на смартфон може да предизвика натоварващото чувство, че сте достъпни 24/7“, твърди Роуз Макдауъл, експерт по съня. Това усещане води до стрес, който ви прави по-нестабилни психически.

Според проведени проучвания синята светлина, която излъчва екранът на смартфона ви, също не е полезна за вас. „Когато гледате екрана, той излъчва светлосиня светлина, която пречи на организма ви да произвежда мелатонин. Мелатонинът е хормонът, който регулира съня и позволява на вашия организъм да си почине“, казва семейният терапевт Ибние Осибоду-Ониали. Без мелатонин човек не може да заспи часове наред (вероятно пак с телефона в ръка), или пък се събужда, чувствайки се все така сънен и уморен.

Именно затова Осибоду-Ониали ни съветва да спрем да използваме телефоните си приблизително час преди заспиване. Тази пауза дава на тялото достатъчно време за изработване на мелатонин. Разбира се, трудно е да се отървем от навика „да си цъкаме телефона“ преди лягане, но ако заместите това занимание с четене на книги или друго хоби, най-вероятно ще усетите разликата и ще започнете да се радвате на по-здрав сън.

Ако пък сте от онези, които изобщо не се занимават с телефона си, а само го оставят до леглото си, имаме лоши новини и за вас. Това също може да навреди на качеството на съня ви. Ако получите каквото и да било съобщение/известие, сънят ви вече ще е нарушен. „Имайте предвид, че вибрацията и другите сигнали могат да предизвикат проблеми, ако телефонът ви постоянно е до вас. Бръмченето нарушава съня“, твърди Осибоду-Ониали.

Но, да кажем, че сте изключили всички звукови и вибрационни сигнали. Ако получите съобщение, в тъмната стая ще светне екранът на телефона ви – и тази уж слаба светлина може да се усети дори и през затворени клепачи. Според Осибоду-Ониали това също вреди на качеството на съня. Може дори да нямате представа, че телефонът ви е „светвал“ през нощта, но пак ще се чувствате уморени на сутринта. Това е страничен ефект на нарушението на съня.

Въпреки стреса, светлината и шума, трябва да признаем, че телефонът под ръка дори и нощем може да бъде много полезен. „Всеки сматрфон има аларма, която ще ви помогне да се събудите навреме, можете да видите веднага спешните съобщения“, казва Лиз Браун, основателка на компания SleepingLucid, занимаваща се с просвета на хората относно проблемите със съня. Релаксиращите звуци (дъжд, щурци, котешко мъркане и т.н.), които можете да си пуснете на телефона, също могат да улеснят заспиването.

„Именно тук е мястото за компромис“, казва Браун. За да използвате всички преимущества, можете да оставите телефона си в същата стая, в която спите, но да го оставите на такова разстояние от вас, че да не можете да го вземете, оставайки легнали в леглото. Това ще ви опази от желанието да проверите новите си съобщения, но ще ви остави възможността да се събудите от алармата. Също така ще е по-малка вероятността светлината от екрана да наруши съня ви.

Трябва просто да намерите своя баланс. Можете да изключите телефона си или да го оставите в друга стая, разчитайки на часовник-будилник. Можете да обърнете смартфона с екрана надолу и да го оставите на нощното си шкафче. Най-важното е да откриете за себе си подхода, който да ви осигури спокоен и здрав сън.