Автор
Woman.bg

Една българка на сцената в Ню Йорк: Ванина Кондова разказва...

Ванина Кондова заминава за Ню Йорк с мечти за пробив в актьорската професия. Първоначалните очаквания не се оправдават, конкуренцията е голяма, а възможностите ограничени. Годините в космополитния град обаче са свързани и с хубави моменти, нови перспективи и ценен опит.

В един момент тя решава да създаде свой проект, в който може да контролира изцяло нещата и това се оказва формула за успех. Работата по него ѝ носи не само лично удовлетворение, повече увереност, но ѝ открива и нови възможности.

Уебсериалът "Lost & Found, NY" разказва с голяма доза хумор за трудностите на една българска актриса да пробие на голямата сцена в актьорската професия в Ню Йорк. Първият сезон на поредицата включва пет епизода. Те са базирана на лични впечатления на Ванина или на такива на нейни познати.


"Вътрешното ми усещане за нещата много се промени, откакто направих сериала, споделя Ванина. "За мен си беше малка вътрешна революция, защото много пъти съм работила по проекти, в които съм помагала на други хора. Това беше първият проект, който оглавих. Вътре в мен настъпи голяма промяна. Да кажа, че това е моят проект и аз го оглавявам. В такива ситуации подкрепата на тези около теб е много съществена. Много е важно е да знаеш кога казваш "да" и кога "не".

Преди десет години тя пристига в Ню Йорк, за да учи, а след това прави стаж в театър. "Това ми помогна за първоначалната адаптация, но беше много трудно. Две седмици по-късно имах 40 приятели, които се занимават със същото нещо, което и аз, на близки години. Усещането е, все едно е било онзи ден. Същевременно толкова неща са се случили оттогава", спомня си тя.

Самият град носи надежди и разочарования за милиони, а началото винаги е трудно: "Направо не мога да повярвам, че са изминали 10 години. След няколко години в града ставаш нюйоркчанин, но си оставаш чужденец. Това е ок, свикнах с идеята. Това ми дава различни гледни точки и ми харесва да имам този различен поглед. По отношение на работата има значение, че си чужденец, но само заради акцента."


Именно Ню Йорк има основна роля в сериала. Той е представен в различна светлина от обичайните снимки на лъскави небостъргачи. Показана е другата му, по-реалистична за повечето живеещи там страна.

"Когато си мислиш за Ню Йорк, си представяш бляскави, стъклени сгради. Има една друга реалност. Това беше съзнателно намерение - Ню Йорк да е действащо лице. Човек, когато се бори с нещо по-голямо от него, има усещането, че това е живо същество, дори да е град или професия. Много ми се искаше Ню Йорк да присъства, така че хората да го усетят. Тук системата е много сложна, конкуренцията е много голяма. След няколко години работа в цялата тази лудница имах толкова много материал, че можех да направя 10 филма по въпроса", обяснява Кондова.

Възпитаничката на НАТФИЗ играе главната роля, но освен това е продуцент и сценарист на сериала. Проектът започва през 2016 г., а тя го създава заедно с носителя на 4 награди "Еми" Калин Иванов, който е режисьор и оператор в проекта. Съпругата му Ана Атанасова е монтажист, а сестрата на Ванина Дария играе в продукцията, като четиримата са продуценти на поредицата.


Идеята за проекта се ражда случайно в разговор между тях. Той разказва за преживяванията на една българска актриса, но темите надхвърлят националност и локация.

"Сериалът беше на базата на някаква фрустрация. В един момент започнах да пиша за неща от живота. Това беше нещо, на което базирахме сериала, когато се получи разговора между мен, Калин, Ани и Дария. Написах епизодите, вдъхновена от този разказ, но не съм седяла да мисля за общочовешките проблеми. После, когато поглеждаш назад, нещата, може би, на подсъзнателно ниво са си били там, просто не съм си давала сметка за тях", спомня си тя за началото.

Първият сезон на уебсериала получи отлични отзиви. Той попадна в програмата на над 15 международни фестивала, сред които Лос Анджелис, Лондон и Рим. Получи награда за най-добър епизод в Москва и най-добър уебсериал в Пуна, както и номинация за най-добра актриса в Глазгоу.


Ванина оценява подкрепата на хората, с които е работила по проекта, особена тази на Калин Иванов. "Първия сезон с Калин си поделихме режисурата, заедно анализирахме всичко, споделя тя. "Трудното е да намериш правилните хора. Когато имаш хора, на които имаш доверие и те са професионалисти, детайлите са по-лесни. Аз съм им страшно задължена. Дадох си сметка колко малко хора, които познавам, биха ме подкрепили по този начин, без да са работили с мен преди."

Сериалът е показан на редица фестивали по света, а на тези, на които Кондова присъства, открива, че проблемите и преживяванията, които описва, са близки и на други. "Присъствала съм на прожекции в Ню Йорк, София, Франция и Германия. Беше много интересно да видя как хората реагират на различни неща, как се смеят на различни моменти, по различен начин.

Когато си потопен в някаква реалност, мислиш, че някои неща само на теб ти те случват. Сериалът обиколи над 15 фестивала. На един от тях, в Северна Германия, ме настаниха при местна актриса и продуцент, които дойдоха на прожекцията. След това си говорихме и те споделиха колко силно ги е докоснала историята, как и те са преживели подобни неща.


Когато ми разказаха, бях толкова шокирана, защото си мислех, че само на мен или на хората около мен в Ню Йорк са им ясни тези неща. После си дадох сметка, че всъщност, въпреки че конкретиката е на Ню Йорк, тази борба да се докажеш, да успееш, това, че се занимаваш с изкуство, а те третират като машина, е общочовешки проблем. Това много ме обнадежди. Това са неща, за които не съм си мислела, когато сме го правили."

"Идеята за втори сезон се зароди след Германия. Там се запознах с много хора, оформи се една група, които си ходихме на прожекциите. Всички питаха дали ще има втори сезон. Този интерес и тази подкрепа беше много мотивираща", разказва Ванина.

Тези оценки и срещи водят до работата по втори сезон, а първата част от снимките вече бе завършена през есента в Ню Йорк. Продължението ще включва шест епизода, като действието освен в САЩ, ще се развива в Лондон и София.

Кондова обяснява, че след опита от първия сезон в някои отношения е по-лесно, но новата поредица е и с по-големи амбиции. "Първият сезон беше първият ни съвместен проект на нас четиримата. С Калин се работи страшно лесно, но беше първият ни проект, а сега се познаваме много по-добре чисто професионално.

Мисля, че материалът става по-добър, защото аз имам повече опит в самото писане, а имам и по-голямо самочувствие, защото вече сме направили един сезон. Когато се обаждах на актьорите за първия епизод ми беше най-трудно, защото трябваше да събера смелостта да им кажа, че продуцирам нещо. Сега мога да се облегна на това, че е продължение на нещо. От друга страна е по-трудно, защото аз реших да съм амбициозна и да снимаме на различни места. Постарах се да задълбоча нещата, но трябваше и да не е същото, защото вече са запознати с тази история в най-общия ѝ вид, а да научим повече за тази героиня, да разберем други неща, с които тя се бори."

Реализирането на "Изгубени и намерени в Ню Йорк" открива и нови възможности за Ванина. След фестивала в Германия я канят да участва в два пълнометражни филма. Единият е копродукция между Германия и Франция, който е съставен от четири части с обща нишка. Всяка от частите на "Четири сезона" се ръководи от отделен човек, като Кондова е сценарист и режисьор на една от тях. Събитието се развива на четири различни места в Европа, като едното от тях е България. В другия проект тя участва като актриса.


"Едновременно се случват нещата. Не съм допускала, че която и да е от тези възможности ще се случи, защото не съм мислила за това. Направих сериала заради себе си и защото имах неща, които исках да кажа", споделя тя.

Междувременно успява да намери време да участва и в някои проекти в България, както и да опита да предаде опита си от Ню Йорк. Няколко пъти провежда уъркшопи, на които говори за това как се провеждат кастингите в Ню Йорк, за някои актьорски техники: "Много се радвам на хората, с които се запознавам. Понякога идват професионални актьори. Обикновено е много приятно."

Ванина остава впечатлена от развитието в България след работата си в сериала на БНТ "Денят на бащата", който бе излъчен в началото на годината. Там тя си партнира със Захари Бахаров и Весела Бабинова, които изпълняват главните роли. "Преди 10 години почти нищо не се правеше. Сега екипите са супер професионални. Прави ти страхотно впечатление. Нещата много се развиват. Последните години има и по-сериозни успехи", коментира случващото се в България Ванина Кондова.