Как музиката помогна за създаването на габровски мед с рози
Автор
Woman.bg

Как музиката помогна за създаването на габровски мед с рози

Две момичета пренасят български мед до гурме кухнята на Париж. Благодарение на творението на Елица и Калина габровски мед с рози вече се предлага на избрани места в столицата на Франция. В меда е преплетен един от българските символи - розата, а резултатът е сладко изкушение.

Неделима част от целия проект изиграва музиката. Елица Арсова е професионален диджей, а първата им среща е, когато двете с Калина се оказват в един и същ балет в Париж. Години по-късно съдбата отново ги свързва и се стига до идеята за меда.



За един чуждестранен продукт да пробие на френския пазар е изключително трудно, особено когато той идва от Източна Европа. Предизвикателството обаче не ги спира, а ги мотивира.

На Калина ѝ прави впечатление, че във Франция българските продукти почти не са представени. По магазините се продава мед, който е смес от различни видове, сред които и български, за подобряване на вкусовите качества. Никъде обаче не пише, че в продукта има мед от България. Това я амбицира да направи нещо по въпроса.



"Приятели на брат ми от Габрово са големи пчелари от много време. Започнахме разговори, сработихме се и се хванахме за работа. След това направихме марка във Франция. Да се пробие там е труден процес, защото много трудно се възприемат чужди продукти. Знаем, че проектът ни е доста амбициозен", споделя Калина.

Медът е с много високо качество и биологичен с всички сертификати. "Трябва да сме перфектни, казва Елица. "Те си имат всичко, имат огромно самочувствие за техните продукти. Мнението им за България не е толкова положително. Качеството трябва да е изрядно. Всеки един детайл е страшно важно. Пътят е много труден и сложен, но ние знаем къде отиваме", споделя още тя.



Продуктът на двете българки е предлаган в елегантна опаковка и вече краси някои специализирани магазини в Париж и е "като бижу", както го описва Елица. Рецептата е иновативна, в него няма оцветители и консерванти.

Мнозина ще се запитат дали пчелите могат да обикалят само по розовите храсти, за да се получи такъв мед. Това е възможно, но техният мед не е от рози, а с рози в сместа. "Искахме да представим България по хубав начин. Розата е един от символите на страната ни. Получи се естествена комбинация и при това много вкусна", обяснява Калина.

Това не е единственият вид мед, който те създават. Общо са пет, а през 2018 г. техният акациев мед печели награда на голям конкурс в Париж, организиран от гурме списание.

Елица и Калина заминават да учат в Париж преди повече от 10 години. Двете се занимават с музика от малки и са танцували на професионално ниво. Срещат се случайно, когато се озовават в един и същ балет във френската столица.



Постепенно пътищата ги отвеждат в различни посоки, но вече са свързани. Елица става професионален диджей. Когато се отваря възможност да се занимава с това, което тогава е напълно ново за нея, тя се замисля за кратко, но след това приема и този избор се оказва свързан с бъдещата ѝ кариера.

"Танцувах в един балет в България. Имахме много участия по морето и съм слушала много диджеи. Познавам хаус музиката от малка. Беше ми интересно. По това време нямаше много жени диджеи, спомня си Елица. - Запалих се по това много бързо. Инвестирах и още първата година си купих собствени плейъри. Започнах на компютър, за да разбера как става, но там е много лесно. Първото ми участие беше на една от пресечките на "Шанз-Елизе".

Постепенно изгражда име и започва да пуска музика в някои от най-големите клубове. Следват участия в Германия, след това тригодишен престой в Мароко и две години в Марбея. Има участия в един от най-известните клубове в света - Olivia Valere, в испанския курорт. След завръщането си в Париж вече я канят на места като "Фукетс" на "Шанз-Елизе", кафе "Шик" и хотел Бристол.

Калина пък се насочва към икономиката. Учи в Сорбоната, но не се отказва от танците. След това работи в различни фирми в Париж, като последната ѝ компания е производител на бижута с перли. Когато ѝ остава време, се отдава на кулинария.

"По едно време ми беше писнало да работя за други хора. Като ще изразходвам толкова енергия, нека да е за мой проект. Така се развиха нещата с меда. След това Ели се завърна. Много сме близки, но не бяхме прекарвали толкова време заедно. Малка фирма сме, трима съдружници. Третият е моят брат Даниел, който е лекар. В свободното си време ни помага, подкрепя ни, дава идеи. Той е човекът ни в България", споделя Калина.

Така, някак естествено, нещата водят до общото им сътрудничество през бизнеса, кулинарията и музиката. Създават и друг общ проект, който тепърва ще набира скорост. От сравнително скоро имат артистична агенция, която се занимава с организирането на цялостната артистична програма за големи събития.



Автор: Емил Янчев