Автор
Мариана Иванова

Празниците наближават, напрежението расте. Защо все повече се караме с любимия?

В навечерието на най-светлите празници – Бъдни вечер и Коледа, сме в трескава подготовка: да купим подаръци, да приготвим трапезата, да посрещнем близките си. Всички тръпнем в очакване да споделим тези красиви мигове.
Понякога сме твърде емоционално настроени и се престараваме с желанието да създадем перфектен коледен уют у дома. Очакванията ни са прекалено големи и неминуемо се появяват празничните кавги с любимия човек.


„Защо си изхарчила толкова много пари за подаръци на детето?“ Този въпрос ме блъсна като натоварената шейна на Дядо Коледа. Ами, защото синът ни е написал дълго писмо до белобрадия старец. И не искам да се разочарова, бе спокойният ми отговор. За миг се замислих с какво желание обикалях да намеря камиончето с автосервиз, автовозът с малки колички, празничното пуловерче за тържеството в детската градина. „Ще разглезиш детето. Затова е станал такъв лигльо. И толкова пари са отишли за тези боклуци.“


Е, сега вече не можах да се сдържа: „Защо ти не отиде да избереш подаръците? Да се буташ в навалицата, да мъкнеш торбите за празничната вечеря? Да се въртиш цял ден около печката, а после да миеш купища чинии? Много по-лесно е да лежиш на дивана и да си цъкаш във Фейсбука.“ Реших, че няма смисъл да продължавам спора. Защото радостта в детските очи при разопаковането на подаръците не трябва да се помрачи от кавгите ни.


А тепърва идва Нова година. Родителите с малки деца знаят, че нямат много варианти за празника. Тези с баби и дядовци са щастливци, но за съжаление аз не попадам в тази графа. Цяла година съм заложник вкъщи през уикендите и се надявах, че поне на Нова година ще мога да разпусна в някой клуб. Намерих жена, която да гледа малкия, но баща му ми попари плановете: „Е, как ще оставиш детето при непознат човек?“ Тук въобще не исках да споря.

Замълчах и си казах: Край с плановете. Ще си посрещам празника вкъщи. И се зарекох, че вече няма да имам големи очаквания. Спирам с изискванията към другите, за да не се чувствам разочарована, обидена и недоволна. Все пак на Коледа се случват чудеса и може тази година да няма семейни войни. Поне за празниците…


*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.