Автор
Антония Михайлова

Историята на госпожа Джена, или защо вече няма такива учители

Ще ви разкажа една история. История от времето на моята баба, или по-точно от онези съкровени години на нейното детство, към които в края на живота си тя обичаше често да се връща.

Любим неин спомен, който обожаваше да ми разказва, е свързан с един скъп на сърцето ѝ момент, оставил незаличима следа в съзнанието и сърцето ѝ до сетния ѝ дъх. Момент, превърнал се в безценен житейски урок за нея и нейните връстници от ученическите ѝ години.



Баба сядаше на старото си и красиво люлеещо се кресло, аз свивах крака на не по-младото, но уютно канапе насреща ѝ и с неутолима жажда поглъщах нейните затрогващи истории.

Жената, чието име баба споменаваше през всичките си години от земния си живот с дълбоко почитание и респект, беше първата ѝ учителка – госпожа Джена. Когато я споменаваше, цялото ѝ лице засияваше от възторг и възхита, придобиваше необяснимо младежко сияние, а усмивката ѝ покоряваше с чистотата на детския спомен.



Та госпожа Джена беше направила нещо изумително, нещо, което през очите на едно 7-годишно дете, каквато баба беше тогава, изглеждаше като истинска магия. Като вълшебство!

Всичко се случило, след като малкият Божидар се напишкал на столчето пред чина, на което седял по време на урок. Когато се изправил, всички съученици му се присмели, а той се свил самотен в ъгъла на стаята и заплакал от срам.



Тогава госпожа Джена, със строг и властен, но добър тон, като една същинска ядосана Мери Попинз, заповядала на децата да излязат за две минути. След като минутите изтекли, пуснала малчуганите отново в класната стая и посочила към столчетата на всеки един от тях с думите: "Я вижте, какво сте направили?" Какво било учудването им, когато забелязали, че и техните столчета били мокри като това на злощастния им съученик.

Реакцията била впечатляваща. Децата, едно през друго, се извинявали на Божидар за отношението си, прегръщали го, за да го успокоят, а урокът, който госпожа Джена им дала, белязал умовете и душите им за цял живот.



____

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.