Автор
Пепа Попова - Пепита

Как да прекараш тия сладки “12 часа преди Коледа”

Някои вълшебни истории оживяват малко преди Коледа...
Точно като магичната история, описана в романа „12 часа преди Коледа“ на младата българска авторка Десислава Чучулайн. Книгата е едно истинско приключение, което ще ви отведе в различни реалности, ще ви срещне с магически същества и ще ви припомни къде точно се крие истинското вълшебство на Коледа.

Ето за какво си поговорихме с Деси дни след премиерата на книгата и часове преди Рождество Христово:

-Коледа е магия и любов. Ти самата вярваш ли в магията на празника? Кой е най-яркият и магичен спомен за Коледа?
-Вярвам, че всеки празник е магия. Това са мигове, които споделяме с най-близките хора, говорим с тях очи в очи, заедно създаваме и съпреживяваме красиви емоции. Най-яркият ми спомен от детството е украсяването на коледното дърво заедно с моята сестра. И до днес този момент е един от любимите ми.

-Защо избра именно Коледа за тема на книгата си? Как се роди идеята за “12 часа преди Коледа”?
-Исках да разкажа една съвременна коледна приказка, която да подаря на най-близките ми хора за Коледа. Главните герои са двама души около 30-те, които работят много и нямат нито време, нито желание да празнуват с близките си. Изолират се в черупките си дори на Коледа, а тогава личният избор да останеш сам контрастира още по-силно на фона на коледното настроение в големия и пъстър град.

-Писането магия ли е?
-Да създаваш светове и герои с думи граничи с магия.

-Кога се влюби в книгите?
-Било е твърде рано, защото на четири вече бях научила азбуката, а на пет можех да чета. Помня, че някъде в първи клас, когато описвахме в читателски дневник всяка прочетена книга, си бях направила собствена корица на дневника, на която бях нарисувала замък, а вътре в него имаше огромна библиотека. Това беше моя детска мечта – да имам огромна библиотека. И под някаква форма я изпълних чрез „12 часа преди Коледа“, където има Главна библиотека, пълна с книги телепортери. (Това са книги, които могат да те пренесат във времето и пространството.)

-Кога и как започна да пишеш?
-В училище от съвсем малка обичах да пиша кратки разкази и есета на различни теми. Имах чудесни преподаватели по литература и на тях дължа много. Няколко пъти през живота ми съм започвала да пиша роман, но „12 часа преди Коледа“ е първият, който успях да завърша, изпратих до издателство и вече е при своите читатели.

-Коледа всяка година идва и си отива като миг. На теб колко време ти отне да напишеш книга, посветена на този приказен празник?
-Почти две години. Използвах всеки удобен момент, докато бях в майчинство. Бях решила, че това е идеалното време да развивам моето хоби – творческото писане, но истината се оказа съвсем различна. По-голямата част от книгата е написана в часовете между 4.00 и 6.30 сутрин и по време на празници.

-Какво е посланието, което искаш да предадеш на читателите си след края на това вълшебно пътешествие, което си им приготвила?
-Надявам се всеки, който прочете „12 часа преди Коледа“, да открие правилния за себе си баланс между личен живот и работа, да прекарва повече време с близките не само по празници и да забави поне мъничко ритъма в динамичното ежедневие.

-ПР експерт на голяма финансова институция, моден дизайнер, художник, астро-физик любител, писател – коя е любимата ти роля?
-Във всяка една от тези роли се чувствам добре и съм себе си. Модният дизайн и изобразителното изкуство са останали на заден план, но дълги години са били водещи в моето образование и развитие като личност. Към днешна дата съм мениджър Корпоративни комуникации във Fibank, а в част от свободното ми време обожавам да чета или пиша.

-Буквално остават часове до Коледа, какво би искала да намериш в коледния чорап?
-Здраве и щастие за мен и близките ми хора.

-Какво би искала да пожелаеш на читателите преди предстоящите празници?
-Тази Коледа да подарят красива емоция на своите близки и да прекарат повече време с тях.

За Десислава Чучулайн:
Десислава Чучулайн е мениджър „Корпоративни комуникации“ в голяма финансова институция. Работи предимно в областта на дигиталните комуникации. Завършва бакалавър „Връзки с обществеността“ в СУ „Св. Климент Охридски“ , а след това се дипломира като магистър Икономист със специалност Маркетинг в УНСС. Дълги години трупа опит в едни от най-големите PR и рекламни агенции в България. Реализира комуникационни кампании за редица световни брандове.
От четиригодишна обожава да рисува и за нейн късмет родителите ѝ я записват да кандидатства в първи клас в паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство. Приемат я и така прави първите си стъпки. Неин преподавател е художникът Панайот Панайотов. Участва с картините си в множество национални и международни конкурси за детска рисунка и получава отличия за работите си. Още от най-ранна възраст развива въображението си и се научава да цени изкуството във всичките му форми.