Автор
Woman.bg

Ще се оправим, ама друг път: българите са хем нещастни, хем оптимисти

Българите са по-големи оптимисти от средния гражданин на Европейския съюз, но са и много по-нещастни, показва традиционната анкета "В края на годината" на "Галъп интернешънъл". Сънародниците ни отново са на дъното, що се касае до личното щастие, но продължават да вярват, че "ще се оправят". Иначе казано - ще стане по-добре, ама друг път, шегуват се с резултатите в социалните мрежи.

Като цяло 37 процента от световното население очаква 2020 година да е по-добра от 2019-а, а един от всеки четирима е песимист. Прочуването отчита и по-добри нагласи за бъдещето, в сравнение с предходните години. Има леко покачване на индекса за лично щастие, но като цяло той все още остава слаб.

Къде сме ние? На фона на света България е близо до средните стойности на оптимизъм. Това обаче не важи за личното щастие, където страната ни продължава да е в долната част на класацията.
В края на тази година 32% от българите очакват 2020 г. да е по-добра от 2019 г., 22% - да е по-лоша, а 34% - същата.

Странно, но на фона на бедните страни от развиващия се свят, богатите европейци изглеждат доста унило. От "Галъп" посочват, че това е знак, че важният фактор не е конкретното благосъстояние в една страна, а перспективите, както и актуалната политическа ситуация.

В световен мащаб първите пет държави според глобалния индекс на щастието са Колумбия, Индонезия, Еквадор и Казахстан, следвани от Нигерия и Филипините. Най-малко щастливите страни по света са Йордания, Ливан, Сирия, следвани от Хонконг и Ирак.


Сравнение с предишни години показва, че сега значително по-малко хора в Русия, Хонконг, Ливан и Мексико декларират щастие, докато определящите се като щастливи силно увеличават своите дялове, например в Азербайджан, Еквадор, Украйна и Румъния.
Американците пък са значително по-уверени от руснаците в очакванията си за по-добра нова година.