Автор
Woman.bg

Защо не прекарвам Коледа със съпруга си от 12 години насам

Има и такива двойки - които не прекарват Коледа заедно. И ако се чудите възможно ли е това, та нали празниците са именно време за любимите хора, отговорът е „да“. Историята на англичанката Кати Адамс, която от 12 години не е на Коледа със съпруга си, определено ще ви накара да погледнете на брачните взаимоотношения от друг ъгъл.

„Когато наближи 23 декември, със съпруга ми си събираме багажа. И знаем, че няма да се видим до 28 декември. Той заминава за родното си място, а аз хващам влака за Есекс, където живеят родителите ми. И така вече 12 години не празнуваме коледните празници заедно, а със семействата си. Девизът ни е: „Избягвайте празничните семейни драми.“


Всъщност през 2016 г. посрещнахме Коледа двамата, но тази година не я броя. Тогава се оженихме и сватбата беше в Австралия. Но каква Коледа е, когато живакът на термометъра удря 30 градуса и единствената украса се намира в казиното на хотела? Исках да докажа на себе си, че е възможно да празнувам и без родителите си. Но се оказа невъзможно.
Но след като се чухме с тях по скайп, ме налегна огромна тъга. Какво правех в бара на хотела, вместо да споря с баща ми за термостата? Кои са тези, които предпочитаха да прекарат Бъдни вечер сами в безличен хотел, вместо да бъдат със семействата си? Дали хората си мислеха, че няма къде другаде да празнуваме? Така съм я запомнила тази Коледа, когато бяхме със съпруга ми.


Горчивият опит ни накара на следващата година да възобновим коледната си рутина да не празнуваме заедно. За мен това е времето, което мога да посветя на семейството си. Излизам и се напивам в местния бар с приятелите от детинство, докато съпругът ми Дейвид купонясва със съученици в любимото си кръчме. И какво по-хубаво от това да се събудиш с махмурлук в детската си стая?! Без някой да ти опява защо си прекалила с питиетата. Да се видиш с майка си и баща си, без да се притесняваш, че половинката ти се чувства неловко в тяхно присъствие.


А и не мога да си представя как ще издържа няколко дни със семейството на Дейвид. И той не би преживял празниците с моето. Разбира се, съпругът ми е винаги добре дошъл у нас, но досега не е приел поканата на родителите ми.
И тази Коледа я прекарах далече от мъжа ми. Не ме спря и това, че съм бременна. Да, следващата Коледа ще сме вече трима и може би ще нарушим традицията. Без безпаметни запои и обиколки на кръчмите. Надявам се обаче празниците да са все така магични.“