Автор
Веселина Петрова

Д-р Ох, Боли! Кучето се изпуска...

Изпускането на урина може да се дължи на травмиране или на сериозно заболяване, както и на стерилизация или на напреднала възраст.

Нормално е кучето многократно през деня да има нужда от изпразване на пикочния мехур. Урината изтича чрез уретера, който се отваря по воля на животното. Но когато пикочната система е увредена поради различни причини и е намалено количеството на естрогена, мускулите загубват своята стягаща функция (така “запушват” отвора) и урината изтича свободно, без кучето да има такива намерения.

Това явление може да бъде постоянно или с прекъсване. Породите с по-голям ръст (20 кг и повече) като боксер, ротвайлер и доберман са повече засегнати от инконтиненция от останалите.

Симптомите? Освен в обичайното време и на обичайното място за извършване на своите нужди често пъти се появяват в различно време на денонощието по няколко капки урина. Това става често пъти нощем, по време на сън, и ще го установите сутринта по мократа козина или по постелката. Наблюдавайте поведението му, има ли признаци на стрес или необичайна отпадналост.

И не се притеснявайте - проблемът е решим. Преди да пристъпите към медикаментозно или хирургично лечение, помолете ветеринаря да предпише на животното подходящо хомеопатично лекарство.