Автор
Ива Петрова

5 признака, че овлажняващият ви крем не е подходящ за вас

Основната функция на овлажняващия крем е да насити кожата с влага, да премахне следите от умора и да омекоти и подхрани тъканите. Ако вашият крем влияе на кожата ви по някакъв друг начин, въпросният продукт най-вероятно не е подходящ за вас.

Ако забележите поне един от описаните по-долу признаци, непременно сменете крема си за лице.

Силен сърбеж и парене

Овлажняващите кремове трябва да премахват изсушаването, раздразнението и неприятните усещания. Ако вашият крем прави точно обратното – предизвиква дразнене и зачервяване – най-вероятно имате алергична реакция към някоя от съставките му. Вижте дали той не съдържа ароматизатори и парфюми – много често те причиняват алергия. Постарайте се занапред да отбягвате същите алергени.

Ако след нанасяне на крема кожата се зачервява, но после се успокоява, може би проблемът не е сериозен и кожата ви просто трябва да се адаптира към активните съставки на вашия крем. Ако обаче зачервяването е трайно, това средство със сигурност не е за вас.

Обриви и зачервяване

Обривите и зачервяването могат да бъдат предизвикани от много неща, особено ако говорим за хора с чувствителна кожа или акне розацея. Ако се обривате от всеки втори крем, препоръчваме ви да се обърнете към дерматолог и да си направите тест за алергии, за да установите причините за проблема.

Колкото повече съставки има кремът, толкова по-голяма е вероятността да се сблъскате с нежелателна реакция къмя него. Обривите могат да бъдат предизвикани от консерванти, ароматизатори или акрилати, влизащи в състава на вашия крем. Затова преди да ползвате ново средство, тествайте го на обратната страна на дланта си.



Поява на акне

Някои съставки на овлажняващите кремове могат да запушат порите и да предизвикат появата на пъпки. За да се уверите, че акнето по лицето ви е причинено именно от крема ви, позволете на кожата си да се адаптира към него. 2-3 седмици употреба ще са напълно достатъчни. През този период следете особено бдително всичките промени по вашето лице. Ако пъпките са съпроводени от раздразнение или сърбеж, незабавно сменете крема.

Изсушаване и изпъване на кожата

Изсушаването и изпъването показват, че въпросният продукт нарушава рН-баланса на кожата ви, а това може да доведе до засилване на дейността на мастните жлези и разширяване на порите. Възможно е новият ви крем да съдържа много вода, която бързо се изпарява и изсушава кожата ви, или пък да не включва достатъчно мазни компоненти, които да омекотяват и подхранват тъканите.

Прекомерно омазняване на кожата

Овлажняването и омазняването са две различни неща. Следете внимателно състоянието на кожата си и се постарайте да разберете дали е наистина овлажнена или мазна. Вторият вариант е обичаен за мазен тип кожа, но ако сте били с нормална или суха кожа и тя изведнъж е станала мазна, явно формулата на използвания крем не е подходяща за вас.

Проблемът е, че кожата си има свой защитен слой липиди. Ако отстраните този слой, тя ще навлезе в режим на възстановяване и ще произвежда повече кожна мазнина, опитвайки се да компенсира щетите. В резултат лицето ви ще лъщи като намазано с олио.

Ако кожата ви е станала по-мазна от обикновено, постарайте се да ограничите употребата на матиращи средства. Наблегнете на кремовете и серумите с лека формула и овлажняващи компоненти, например хиалуронова киселина.



Четете още: Живата кукла – как да обясниш на приятелка, че инжекциите ѝ вредят