Автор
Woman.bg

Индийка, сензация в Инстаграм, е най-четеният поет в света

Рупи Каур (изписвана най-често с малки букви като рупи каур) е едва на 27 години, но е най-четеният поет в света. Стиховете ѝ набират скорост основно чрез...Инстаграм, а екзотичната канадка от индийски произход е най-известният представител на т.нар "инстапоезия". Неслучайно USA Today я определя като "гласът на своето поколение".

View post on Instagram
 

когато се ударих в дъното
което се намира под най-дълбокото дъно
и не се появи ни спасително въже
ни протегната ръка
се зачудих
ами ако нищо друго не ме иска
защото аз сама не искам себе си

View post on Instagram
 

Вдъхновена от индийската култура, от устоите на традиционните индийски семейства и от поезията на ливанския философ Халил Джубран, рупи посвещава стиховете си на женската сила и свободната личност.
Бестселъров автор номер 1 на „Ню Йорк Таймс”, тя пише и илюстрира десетки стихове, които набират популярност през профила ѝ в световната платформа Инстаграм. След като самопубликува творенията си и на хартия, рупи започва редица турнета навред по света, за да изпълнява поезията си на живо пред публика.

View post on Instagram
 

"слънцето и нейните цветя” е книга номер 1 в категория „Поезия” на Amazon в света, а с днешна дата излиза и в превод и на български. Родните читатели добре познават рупи каур и със сборника „мляко и мед”, който опроверга скептиците, че младите хора не харесват поезия. Освен, ако не е в Инстаграм:)

Както и първата ѝ стихосбирка, „слънцето и нейните цветя” изминава житейския път на рупи от страданието по загубата, през намирането на вътрешната сила и преодоляването. Оприличени на фазите в живота на цветята, главите носят техните имена: увяхване, падане, покълване, надигане, разцъфване. Травмата, любовта, оскърблението, изцелението и женствеността, познати ни от първата стихосбирка, са допълнени и от по-задълбочен поглед върху миграцията и живота на преселниците в друга държава. Някои от най-горчивите моменти в човешкия живот намират нов глас през погледа на младото момиче.
„слънцето и нейните цветя” продава над 1 милион копия в първите три месеца от излизането си и е преведена на над 35 езика. Успехите на рупи ѝ печелят място в световната класация на списание „Форбс” за 30 най-успешни хора на възраст под 30 години и в списъка на стоте най-влиятелни жени на BBC.

View post on Instagram
 


аз съм едновременно отровата и антидотът

*
ако аз съм най-дългата връзка
в живота ми
не е ли време да
възпитам близост
и любов
към човека
с когото си лягам всяка вечер


приемане



*
та кое е по-силно
от човешкото сърце
което се разбива отново и отново
и все така живее

*
ти си отворена рана
и ние стоим
във вир от кръвта ти

View post on Instagram