Автор
Woman.bg

Да готвим с Ани Шакарян: Плетено руло с плънка от пиле, броколи и сос бешамел

Читателите на Woman.bg познават добре изкусителните, практични и лесни за приготвяне рецепти на Ани Шакарян. Тя е автор на един от най-апетитните и популярни блогове – „Вкуснотека“, а кулинарията е нейна страст и хоби. Израснала в семейство на забележителни кулинари, които майсторски балансират между традициите в българската кухня и неповторимите вкусове на арменските ястия, тя с финес забърква най-доброто от двете култури, като за финал добавя щипка любов и лъжичка здраве във всяка рецепта.

В поредица от материали Ани ще ни запознае с любимите си рецепти, публикувани в книгата "Вкуснотека с Ани Шакарян" (изд. "Вакон"). В нея са подбрани най-добрите предложения от кулинарния ѝ блог „Вкуснотека“, 111 от най-четените и приготвяни ястия, разделени в различни категории.

Днешната рецепта е за плетено руло с плънка от пиле, броколи и сос бешамел

"Очаквате гости и се чудите какво бързо и вкусно ястие да сготвите. Опитайте моето плетено руло с плънка от пиле, броколи и сос бешамел - вкусна и ароматна плънка, обвита в хрупкава мантия. Поднесете с богата зелена салата и бъдете сигурни, че ще впечатлите Вашите гости с оригинална идея", пише самата Ани.

Продукти:

1 малка глава броколи
1 пилешко филе
50 г масло
1 и 1/2 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
черен пипер
сол
1/4 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. едрозърнеста горчица
150 г кашкавал
1 пакет бутер тесто
зехтин

Сварете броколите на розички за 5 минути, докато леко омекнат и веднага ги охладете в ледена вода, за да запазят цвета си. Отцедете ги и ги подсушете със салфетка.

Нарежете пилешкото на малки късчета, поръсете с черен пипер и сол, полейте ги със струя зехтин и ги запържете в тиган до златисто за две-три минути. Извадете ги в чиния.



Почистете тигана и сложете бучка масло в него на минимум сила на котлона. Добавете брашното и бъркайте. Налейте прясното мляко, като непрекъснато бъркате, докато получите хомогенен сос. Усилете котлона. Бъркайте. Подправете с черен пипер, сол и индийско орехче. Накрая добавете и едрозърнестата горчица и разбъркайте соса добре. Отстранете и добавете в него пилето, розичките броколи и настържете кашкавал. Разбъркайте.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Отворете бутер тестото на плота. Маркирайте широка лента по средата на правоъгълника, широка около пет пръста. Разрежете отстрани ленти с еднаква ширина, около един пръст.
Разпределете плънката в цялата лента по средата и започнете да сплитате лентите върху нея. Първо взимате десния край и го прихлупвате. След това прихлупвате на кръст левия край. И така до края.
Прехвърлете рулото внимателно в тава, покрита с хартия за печене.
Намажете тестото с разбито яйце и печете рулото в силно загрята фурна за 30 минути.
Поднесете разрязано топло.