Цените пак скочиха, а мизерията расте... Как ще оцеляваме?

Януари е известен със своите сурвакари. Само че не за бодри момчета с дрянови пръчки ще си говорим днес, а за яката ценова сопа по гърбината на българина. Само за последната седмица индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, е скочил с 4,72 на сто. От началото на годината - с целr 7,47 процента. А сме само 27-и!

Брашно, захар, краве сирене, кашкавал, олио, лимони, банани...цените скачат. И не говорим за хайвера в седефена лъжичка на Светлана Гущерова, тя живее на нейната си планета, а за стоки от първа необходимост, благодарение на които още са живи над 800 000 пенсионери с минимална пенсия от 219 лева. Ако доживеят до 1 юли, ще им ги закръглят на 250. Още цели 31 лева, които направо ще се чудят за какво да изхарчат. Над 1,6 милиона души у нас пък работят на минимална работна заплата, която от 1 януари стана 610 лева - най-ниската в Европа. Дете до 2 години се гледа срещу 380 лв. С други думи, около 75% от българите получават доходи, близки до прага на бедност. Работещи бедни и пенсионери, които оцеляват на магия.

На този фон твърденията, че сме в икономически подем, звучат смехотворно. Средната работна заплата в София надвишава 1700 лв., но в по-малките областни градове е около 800 лв! София не е България, а и цените у нас отдавна гонят европейските, където заплатите и пенсиите са в пъти по-високи.

Но дотук с цифрите. Каквото и да ни говорят, истината е, че "парите бегат", както обичаше да казва Любен Дилов. Направо спринтират и докато излезеш от магазина, 20 лева ги няма. А в торбата - нищо. Дайте си сметка какво можеше да се купи с тях преди една година, какво сега, и ще ви прималее. И ще ви се прииска да си сипете едно още на закуска. После...Каквото стане.

Припомнете си финала на разказа "Напаст божия" на Елин Пелин:

"Свещеникът, уморен и разочарован, заряза литии и водосвет. В черквата освен жени и старци друг никой не стъпяше. А кръчмите се пълнеха с отчаян и пиян народ. И там сред грозния шум се чуваха и греховни думи:
— Бог не е милостив — не молете му се! Нека като жабите, кога им пресъхне блатото — да прокълнем и да умрем."