Коремът ви заболява вечер или по средата на натоварения работен ден... Болката не ви оставя да се съсредоточите, пречи ви да работите и да си почивате. Има няколко начина да се преборите с дискомфорта самостоятелно. Няколко прости рецепти ще ви помогнат да си възвърнете доброто самочувствие, докато не намерите време да отидете на лекар.



От какво са причинени силните болки в корема?

Тъпата и постоянна или пък спазматична болка в корема най-вероятно се дължи на стомашно разстройство. Преди обаче да вземете някое обезболяващо, анализирайте състоянието си. Важно е да уточните каква е причината за неприятните симптоми.

Фактори, предизвикващи болки в корема

* Лошо храносмилане (диспепсия). Може да се дължи на хранителна алергия, язва, заболявания на щитовидната жлеза, психологически стрес.

* Преяждане.

* Чревна дисбактериоза.

* Определени храни и напитки – например чипс, кока-кола, алкохол, неузрели плодове.

* Обезводняване.



* Натравяне с некачествени продукти или химически вещества.

* Освен това може да има и причини, несвързани със стомаха. Сърдечният удар, пневмонията и прищипаните нерви също могат да предизвикат болки под диафрагмата. Ако болката е режеща и остра, засилваща се при движение, незабавно извикайте бърза помощ.

Какво да правите при болки в корема в домашни условия?

Подберете си лекарство, което да отговаря на причината за неприятния симптом. Вслушайте се в усещанията си. Чувството за „застой“ на храната в стомаха, оригнатите газове и липсата на апетит са признаци на диспепсия. Ако болката е съпроводена от подуване и гадене, най-вероятно е причинена от преяждане. Разстройството, коликите и повръщането се дължат на дисбактериоза или натравяне.

Ето няколко домашни рецепти срещу болки в корема:

* Настържете пресен морков на ситно ренде, изяжте 2-3 супени лъжици. Това средство ще ви помогне при болки, съчетани с киселини.

* Изяжте 1-2 стръка магданоз. Тази лековита подправка ще ви облекчи при рефлукс и киселини.

* Разтворете в чаша топла вода по 1 чаена лъжичка лимонов сок и мед. Това средство се използва при преяждане и понижена киселинност в стомаха.

* Нарежете на ситно 2 см. корен от джинджифил, залейте го с гореща вода и подсладете течността с мед. Това средство е ефективно при преяждане, подуване и дисбактериоза.

* Затоплете до приятна температура чаша мляко. Изпийте го на малки глътки. Млякото успокоява раздразнената стомашна лигавица, премахва паренето и тежестта.

* Залейте с вряла вода 1 супена лъжица нарязани листа от мента. Оставете сместа да отлежи 10 минути. Ментовият чай е особено полезен при „нервни“ болки, причинени от стрес.



* Сварете в 2 чаши вода 100 гр. ориз до омекване. Прецедете отварата през сито. Изчакайте да поизстине и подсладете с мед. Това средство помага срещу колики, придружени от диария.

* Всяко едно домашно средство се съчетава добре с гладна диета. Въздържайте се от хранене за 5-10 часа. Пийте повече чиста вода, чай или отвара от лайка.

При болки в корема е препоръчително в най-скоро време да отидете на лекар, за да установите със сигурност каква е причината за проблема ви. Една от най-разпространените причини за болки в корема е възпалението на стомашната лигавица или с други думи гастрит. Ако на фона на стрес или неправилно хранене получите обостряне, важно е веднага да преразгледате менюто си. Задължително се хранете строго по 4-5 пъти на ден, желателно по едно и също време. Предъвквайте добре храната и в никакъв случай не преяждайте.

Важно е да не прекалявате с междинните „замезвания“ и между храненията да пиете само вода или слаб чай без захар. При обостряне на гастрит трябва да спрете следните продукти: кафе, трици (включително и пълнозърнест хляб), фрешове и пакетирани сокове, газирани напитки, цитрусови плодове, кисели плодове, печива, хляб, консерви, пушени колбаси и риба, мазно месо (свинско, шилешко) и млечнокисели продукти.
Какво обаче можете да ядете? Крем-супи, сухари, сухи бисквити, галета, печени зеленчуци, плодове без груби фибри (банани, печени ябълки, презрели круши), сладки горски плодове. Полезни са и компотите и желетата от тези плодове. Можете да ядете краве и кокосово масло, немазна, най-добре речна риба и морски дарове. Допускат се малки количества копър и магданоз. При гастрит е най-добре да не си правите експерименти със самолечението, а да се обърнете за помощ към лекар.