Автор
Woman.bg

Днес е Световен ден на голдън ретривъра: Кучетата със златни сърца

Знаете ли, че трети февруари е Световен ден на голдън ретривъра? Чудесен повод да обърнем подобаващо внимание на тази удивителна порода кучета и да се запознаем с някои любопитни факти, свързани с най-желания и популярен домашен любимец у нас и по света.

Не е тайна, че голдън ретривърите са една от най-милите, дружелюбни и симпатични породи в света, което ги превръща в чудесен подарък за хора, които обичат кучетата. И така, да видим какво още може да научим за тези великолепни създания:

1. Породата е създадена през XIX век в Шотландия в именито на сър Дъдли Маджорибанкс, който по-късно получава титлата лорд Туидмаут.

2. Началните му опити с развъждане на породата била свързана със страстта му към лова. Лордът ценял изключително много породата заради способността ѝ да намира бързо водни птици, диви патици и други животни – обект на лов.

3. Първообразът на днешният голдън ретривър е била порода, създадена след кръстосване на Жълтеникав гладкокосмест ретривър и Воден туид шпаньол, които днес се смятат за изчезнали видове. По-късно породата е продължена чрез кръстосване на кучета от вида ирландски сетер и блъдхаунд.

4. В миналото породата се е назовавала и с името Златни гладкокосмести кучета.

5. Името на породата е установена до ден днешен като голдън ретривър през 1920 г.

6. Днес се срещат няколко разновидности на породата - американски, британски и канадски голдън ретривър.

7. Въпреки че голдън ретривърът е отлично ловджийско куче, той не е идеалният пазач. Причината се крие в една от характерните черти на ретривъра, а именно, че е твърде добронамерен към непознати.

8. Голдън ретривърите са много умни кучета, което ги прави лесно податливи към дресировка. С лекота могат да бъдат обучени за различни професии – като се започне от водачи на слепи хора, премине се през кучета терапевти, спасители, и се стигне до кучета, които откриват наркотици и надушват пожари.

9. Една от причините, поради които са търсени за ловджийски, полицейски и кучета спасители, е високият праг на чувствителност, който голдън ретривърите притежават.

10. Голдън ретривърите са позиционирани на 4-о място в класация за най-интелигентни кучета в света, нареждайки ги след бордър колито, пудела и немската овчарка.

11. За сметка на горното твърдение обаче, голдън ретривърите повеждат в класацията на най-добрите плувци сред всички породи.

12. Голдън ретривърите са силно активни кучета и имат нужда от достатъчно движение. Става дума за минимум 40-50-минутна активност всеки ден.

13. Любопитен факт в тази връзка е, че голдън ретривърите са много по-активни във времето от здрач до зори, отколкото през деня.

14. Голдън ретривърите са способни да се грижат за други видове животни, в това число и за малки котенца.

15. Макар природата да им е дала масивна челюст, голдън ретривърите имат нежна захапка. Толкова са внимателни, че могат да пренасят в устата си малки животинки, без да ги наранят.

Четете още: Ето как бездомно куче спаси живота на 5 котенца

* В месеца на любовта раздаваме награди. Спечели парфюм за теб и любимата ти приятелка, като харесаш нашата Инстаграм страница. Участвай в играта ни и можеш да спечелиш страхотен подарък от BOUCHERON!