Автор
Woman.bg

Спасение има, но миризмата на цигарен дим дебне отвсякъде

Ако си сред пушачите, които все още палят и пушат като комин, ти произвеждаш такава ужасна остатъчна миризма, че горките непушачи наоколо са способни да се радикализират, да се включат в партията „България без дим“ или да регистрират нова партия „Има такава бездимна държава“.

Всеки пушач осъзнава, че има два начина да спаси околните и себе си от тежката лепкава миризма – най-добър и по-добър. Най-добрият вариант е да зарежеш димящите изцяло. Но ако опитите да ги откажеш до момента са безуспешни, то вече има по-добри алтернативи без дим - устройство за нагряване на тютюн или пък вейпърайзър с никотинова течност. Освен, че бездимните устройства и електронните цигари се смятат за по-малко вредни за здравето от горимите, парата им няма остатъчна миризма, като от димящите папироси.

И въпреки че спасение има, цигареният дим и лепкавата му миризма продължават да дебнат отвсякъде!

Ето 5 идеи за намаляване на миризмата от цигарения дим:

1.Миризмата по тялото и кожата
Освен хилядите вредни вещества, които цигареният дим депозира в цялото тяло на пушача, миризмата от дима прониква в кожата и дори в потните жлези. Кожата на редовните пушачи, освен че е жълтеникава, продължава да излъчва неприятна миризма през цялото време, дори и когато спят. А в миризмата от потта на пушачите има специфична добавка на цигарен дим.
Съвет: Къпането след всяко пушене е практически невъзможно, но направете така, че да взимате душ, колкото е възможно по-често, особено след активна физическа дейност и потене. Избягвайте тежките, сладникави и мускусни аромати на дезодоранта и парфюма си – смесването им с миризмата от потта на пушачите може да е силно отблъскващо за околните. Не забравяйте, че кожата на лицето също излъчва миризма в резултат на потене и по-активна функция на мастнитe жлези. Носете почистващи мокри кърпички за лице и ги използвайте често за почистване на порите на кожата на лицето – така ще намалите миризмата на цигарен дим, особено ако искате да се приближите до няколко или да го целунете. Това, разбира се означава за дамите пушачки, че трябва да подновяват грима си често.

2.Миризмата по ръцете
Пушенето оставя силна миризма по ръцете. Помислете как ли се чувства вашият любим, когато му подавате ръка или вашият домашен любимец, когато посегнете да го погалите.
Съвет: Мийте ръцете си често или използвайте мокри кърпички след всяко пушене.

3.Миризмата по косата
Косите на пушачите и на непушачите се осмърдяват еднакво в задимено помещение. Всички знаем какво е усещането, когато се приберем у дома и се пъхнем в леглото след дълга нощ в някой задимен бар. Тогава осъзнаваме най-силно ужасната миризма на пушека, впила се в нас. Случвало ли ви се е да си легнете да спите, след като сте стояли около огъня с приятели, до разпалена камина или на барбекю? Миризмата по косата от дима, който се отделя при изгарянето на каквато и да е органична материя е изключително силна и остава задълго – било то от изгорелия тютюн, дървата в огъня или от жарта за изпичане на вкусна пържола.
Съвет: Единственият начин да премахнете неприятната миризма по косата, е да я измиете, веднага след като се приберете от задименото помещение. За хората с къса коса това е по-лесно, но от тези, които се харесват повече с буйна грива, се очаква да жертват прическата, за да се спасят от миризмата. Ако все пак прическата ви е много специална, си набавете сух шампоан. За да спасите косата си от ужасната миризма на дим преди да излезете, помислете дали не може да добавите някоя нова шапка или кърпа за предпазване от омирисване.

4.Миризмата на лош дъх
Миризмата на цигарения дим се отлага в устната кухина и остава задълго по езика, небцето, венците, зъбите. Пушачите забравят, че имат по-лош дъх от непушачите.
Съвет: Ако сте пушач, това да имате четка и паста за зъби винаги у вас е задължително. Използвайте редовно флос и конци за междузъбното пространство, вода за уста, четка за езика. Пестили, ментови бонбони и дъвки също помагат. Не пренебрегвайте факта, че пушенето оставя миризма вътре в носната кухина, която също допринася за лошия дъх. Затова практикувайте измиване на ноздрите и издухване на носа. Не забравяйте и ушите – те са свързани с устата и носа, затова ги измивайте.

5.Миризмата по дрехите
Дори и при пушене навън, дрехите отново се вмирисват от дима. Освен ако не се върнете гола-голеничка, няма вариант да не отнесете у дома вонящите си дрехи.

Съвети: Няма нищо по-нормално от това, след като се приберете у дома от тежка нощ или поредния задимен купон, да извадите палтото или сакото си на терасата, за да се проветрява, а останалите дрехи да хвърлите за пране. Но вероятно забравяте да сторите същото с шапката, шала, ръкавиците, дори и обувките... Е, не ги забравяйте – те са толкова вмирисани, колкото и останалото ви телесно покритие. Ако дрехите ви не са изпрани, не ги прибирайте в гардероба – рискувате всичките ви дрехи да се вмиришат. Никога не пръскайте дезодорант или парфюм върху дрехи, които миришат на дим – миризмата става още по-страшна. Само няколко вида миризми биха могли да маскират до известна степен миризмата на цигари по дрехите - това са цитрус, евкалипт и лавандула.

Миризмата на цигарен дим е толкова неприятна и трудно премахваща се, още повече за непушачите, че си струва да я елиминирате от живота си напълно – направете усилие да спрете пушенето, а ако не се справите, помислете да замените цигарите с бездимно устройство за нагряване на тютюна или с вейпър за изпаряване на никотинова течност. Миризмата на цигарения дим може и да се намали с козметични способи, но най-добре е да я премахнете изцяло. Начините за отказ от цигарите са много – потърсете помощ от лекар за справяне вредния навик, потърсете он-лайн информация или се запознайте с новите технологии за употреба на тютюн без дим.