Автор
Woman.bg

8 сезона любов с музиката на Вивалди от Кварто Българските Сезони и ритуали – премиера от Георги Андреев

Винаги сме запленени от „Сезоните“ на Вивалди, които ни пренасят в света на лежерното и вълшебното, в света на мечтите и приказките. Този път в изпълнението на музикантите от Кварто и техните приятели събрали се от цял свят, които не случайно работиха по световния проект на Тео Ушев – филм - концерт „Физика на тъгата“.

Същите тези невероятни таланти ще пренесат публиката в измеренията на Вивалди и „Четирите сезона“ в деня на любовта и виното в зала България. Разбира се, Кварто музикантите отново предлагат невероятна изненада за публиката. Този път умело съчетали Вивалди с премиерата на българските сезони – музикална творба "Сезони и ритуали" от композитора Георги Андреев, главен диригент на НФА „Филип Кутев” и в качеството си на най-добрия гадулар, партнирал на концертите на Найджъл Кенеди в България.

"Сезони и ритуали" - поредният шедьовър на композира Георги Андреев, е четиричастен концерт за цигулка, струнни и чембало, инспириран от "Годишните времена" на Антонио Вивалди, има подобна "кончерто гросо" структура, но е изградено върху български интонации, метроритмики и характерни ладове. Всяка част е свързана с конкретен ритуал или дейност, която се извършва в конкретния годишен сезон, пряко свързан с българските традиции "Игнажден" - "Цветница" - "Жътва" - "Гроздобер". Има и целенасочени препратки към стила и звуковата характеристика на Вивалди, но всичко е пречупено през творческата призма на композитора и дълбоко свързано с българския фолклор.

През годините има стотици различни концепции в изпълненията на „Сезоните“ на Вивалди, но сега българските музиканти от Кварто подготвят едно събитие, което несъмнено ще остане в световната музикална история – „8 сезона любов“ със сезоните на Антонио Вивалди и българските сезони на Георги Андреев. На 14ти февруари в Зала България ще бъдете обгърнати с любов от музика - любов към живота, към природата, към красотата.

Това произведение, написано специално за цигуларя Иван Пенчев и Кварто-музикантите, ще прозвучи за първи път на 14 февруари 2020 в Зала България веднага след любимите на всички "Сезони" на Вивалди.

Програма:
Антонио Вивалди
"Пролет" - "Лято" - "Есен" - "Зима"
Георги Андреев - "Сезони и ритуали от България" (премиера)
"Игнажден" - "Цветница" - "Жътва" - "Гроздобер"
Солист: Иван Пенчев (цигулка)
Кварто и приятели

Билети ще намерите на касата на зала България и он-лайн на цени от 15 до 35 лева.