Автор
Кипра Хубенова

Как да свалим кръвното без лекарства? Възможно е

Главоболие (често тилно, често сутрешно или при стресов момент), лек задух при физически усилия, сърцебиене, стягане в гърдите, пищене в ушите, световъртеж, замаяност, замъглено зрение, усещане за пулсации в ръцете и стъпалата...Ако усещате някой от тези симптоми, вероятно страдате от високо кръвно.

В случай, че стойностите му надхвърлят 140 на 90, трябва да вземете мерки. Вероятно разполагате с хапчета, които вашият лекар ви е предписал? Германски учен обаче твърди, че може да не прибягвате до тях, ако спазвате някои прости правила за начин на живот.

Директорът на центъра за профилактика и спортна медицина в Техническия университет в Мюнхен и член на научно-консултативния съвет на Германския фонд за лечение на сърцето Мартин Холе споделя полезни правила за добро здраве пред портала Focus. Според него причините за високо артериално налягане са наднорменото тегло, липса на движение и неправилна диета.

Кардиологът дава няколко ценни съвета как да намалим стойностите му без помощта на лекарства.

По думите му, ежедневната разходка с продължителност 15 минути понижава значително кръвното налягане. В същото време той предупреждава да избягваме колоездене, както и продължително и натоварващо бягане. Упражненията задължително трябва да са на чист въздух.


Още един начин за намаляване на кръвното е премахването от порциона на колбасите, сиренето и хляба. Кардиологът съветва да ги заменим с плодове. Мартин Холе напомня, че трябва рязко да ограничим използването на сол в храната си. Това също ще понижи нивото на кръвното ви.