Хората, които имат сестри, доказано са по-щастливи и се радват на по-добро психично здраве. Това установиха учени от Университета в Де Монфорт и Ълстър след направено прочуване сред 570 лица на възраст между 17 и 25 години. В рамките на изследването те отговаряли на различни въпроси, свързани с различни психологически аспекти, включително касаещи индекса им на щастие.


Резултатите показали, че онази част от анкетираните, които били посочили, че имат сестри, имат по-добро отношение към живота, по-открити са и отворени за общуване. За тях не било проблем да споделят чувствата си. В крайна сметка те се оказали по-оптимистични и по-щастливи.

Тони Касиди, един от инициаторите на проучването, обяснява подобен резултат по следния начин:

„Сестрите имат важна роля за сплотяването на семейството и неговите членове. Те са се доказали като личности, които насърчават откритата комуникация. Братята, например, имат обратен ефект“, казва той.


Касиди пояснява, че мъжете по принцип имат естествена склонност да не говорят открито за някои лични неща и да не споделят, докато жените насърчават това. В крайна сметка съжителството със сестра води до по-щастлив живот.