Автор
Антония Михайлова

Как Меган промени кралското семейство из основи само за 40 месеца

През времето, в което американската снаха на Елизабет II живееше и се разпореждаше в кралския двор, тя си позволи да наруши куп правила и традиции, датиращи от векове в историята на кралство Великобритания. Сред най-оскърбителните за бабата на нейния съпруг – принц Хари, беше откритата ѝ склонност да прегръща всеки по време на официалните си срещи, призовавайки да се обръщат към нея по име.

Още в деня на сватбата ѝ, когато Меган бе отведена до олтара от самия принц Чарлз, светът разбра, че е кралска булка като никоя друга.

И как иначе - бивша актриса с афроамерикански произход, свободомислеща разведена жена с ясно изразена феминистка позиция влиза в семейство, вкоренено в традициите и оковано във веригите на протокола.

Дори сватбената церемония на Хари и Меган беше уникална – с евангелски хор и онзи харизматичен американски проповедник.



И може би само младоженецът, тръпнещ нервно пред олтара, вече знаеше, че жена му ще разбие кралската „плесен“, която покойната му майка – Лейди Даяна, се опита да премахне, ставайки съпруга на принц Чарлз.

Останалата част от семейството му тогава едва ли още подозираше какво ще им докара непокорната американка. Някои ще го нарекат глътка свеж въздух за монархията. Други обаче ще сравнят случилото се в двора на кралицата с истинска буря на промяната.

И наистина, днес, след 40 месеца живот на Острова, Меган Маркъл преобрази Двореца на Уиндзор до неузнаваемост.

Тя вля нова кръв в кралската фамилия, дарявайки на монархията първото внуче от смесена раса. Стана отявлен застъпник на различни каузи. Облече тоалети, невписващи се в кралските правила. И докато съпругът ѝ, преследван от съдбата на майка си Даяна, се опитваше да тушира стоварващото се негативно отношение към любимата си и да намали светлините на медийното внимание към нея, Меган реши да сложи край на всичко това. Нещо, за което никоя друга кралска невеста преди това не се осмеляваше дори и да помисли да направи.

Така от 1 април херцозите на Съсекс вече няма да бъдат наричани Негово и Нейно кралско височество, няма да изпълняват представителни функции на членове на кралското семейство и няма да получават средства от хазната. И всичко това, за да се посветят изцяло на личния си живот и на най-ценното – сина им Арчи, далеч от ослепителните прожектори на кралския живот. Далеч от любовта и омразата на хората.

Когато в четвъртък двамата помахаха за сбогом пред Уестминстърското абатство на хората, дошли да се порадват за последно на любимата си кралска двойка, в очите на много от тях имаше сълзи. Повечето обаче бяха пролети не за нея, а за него – любимия внук на кралицата, за принца – за онзи снажен и чаровен ерген, в който бяха влюбени всички, за принца, чието сърце им открадна една смугла и разведена американка.

Американката, която още преди да стане съпруга на Хари, започна смело да нарушава традиция след традиция, правило след правило, протокол след протокол.

Тя не само че нарушаваше, но и диктуваше нови правила. Разкъсаните дънки и бялата риза на Меган, с които се появяваше неведнъж, докато беше годеница на принца, се превърнаха в моментален хит. Модните дизайнери започнаха да кроят модели в нейния стил, които се изкупуваха като топъл хляб.

Неочакваната ѝ поява в "Роял Албърт Хол" през декември 2018-а се превърна в изненада не само за участниците в бляскавото събитие, но и за членовете на британското кралско семейство.

Тогава бременната херцогиня впечатли и шокира всички с тоалета, с който бе избрала да се появи на бляскавата церемония по връчването на британските награди за мода. Дългата асиметрична рокля с едно рамо, изработена от черно кадифе - дело на дизайнерската къща Frеnсh fаshiоn hоusе, беше толкова впечатляваща, но не и типична за херцогиня като нея.

Този факт обаче не попречи на Меган Маркъл единодушно да бъде обявена през 2019-а за най-влиятелната модна икона в света.

През цялата си бременност тя с удоволствие демонстрираше закръгленото си коремче, обличайки тесни тоалети, за да покаже, че не се срамува от наедрялата си снага.

Херцогинята за пореден път се опълчи срещу кралските правила, нарушавайки 40-годишна традиция, когато отказа да роди в болница, в която са проплакали всички останали наследници от 1977 г. насам.

Меган и Хари сами започнаха да контролират собствената си публичност, споделяйки лични снимки в социалните мрежи.

И тогава напрежението постепенно започна да ескалира. През октомври 2019-а херцогинята на Съсекс говори открито пред Том Брадби за негативното отношение към нея от страна на пресата, което тя е чувствала през цялата си бременност, а и след нея. Хари също изрази гнева си от всичката тази безсмислена злоба, сипеща се върху съпругата му.

Бурята започваше да назрява. Вятърът на промяната беше на път да разтърси монархията, но ето че всичко това вече приключи. На добър час и попътен вятър, Меган и Хари!

Четете още: Уолис и Меган – двете американки в британското кралско семейство