След продължителни реанимационни манипулации днес е починал 74-годишният мъж, хоспитализиран в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".



Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Пациентът беше приет в лечебното заведение в тежко здравословно състояние на 8 март. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми. След провеждане на лабораторни изследвания за новия коронавирус резултатите бяха положителни.

Добрата новина е, че днес няма нови случаи на заразени.

От заразените вчера най-младият пациент е на 24 г., а най-възрастният е на 80 г. и е настанен в "Пирогов". Там са проведени всички тежки дезинфекционни мероприятия, с карантиниране на другите болни и персонала", посочи генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб.
По думите му, на входа на болницата е разположена полиция и продължават уточняванията на контактните лица, защото този пациент е имал признаци на болест, различни от диагнозата, за която е приет.

"От тези пациенти, които са установени вчера, трима са хоспитализирани в болница, а останалите са с много леки симптоми или без симптоми и се намират под домашна карантина", каза още началникът на ВМА.

Мутафчийски обобщи, че 145 000 са вече заразените с коронавирус в света.


"5436 са починалите, а възстановените са 72 000 души. На Балканския полуостров, България е вече с 31 случая, Албания - 33, Босна и Херцеговина - 18, Гърция - 190, Румъния - 95, Северна Македония - 14, Словения - 141, Сърбия - 35, Хърватия - 31, Турция - 5 случая", каза още той.
Температурата на лекуващите се от коронавирус при нас е между 37,6 и 38 градуса, не толкова висока, колкото е при грипа. Това каза доц. Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни болници към ВМА.