Автор
Woman.bg

Пандемията, която превърна света в призрачно място

Да, светът вече никога няма да бъде същият. Пандемията от коронавирус промени всичко. И сцените на изпразнените щандове в магазините или празните площади никога няма да изчезнат от съзнанието ни.


Социалните мрежи се изпълниха с кадри на градове-призраци.

Опитвали ли сте се някога да си направите снимка пред фонтана „Треви” в Рим? Мисията невъзможна! Имаше тълпи от хора, сбивания, неуспешни селфита, дори глоби и поставени бариери. А сега? Сега там няма жива душа. Можете да се снимате от всеки ъгъл. Но заради факта, че има наложена карантина, можете да получите глоба или да ви арестуват.Много търговски улици в света, летища, жп гари и ресторанти останаха празни. Като призраци. Дори е някак плашещо. Сякаш гледаме кадри от онези апокалиптични филми, в които пада огромен астероид и след него на Земята настава тишина. И празнота.

Като в Пекин. Преди и след коронавируса. Разликата е огромна. Празни улици. А еднин-двамата преминаващи носят маски. И също изглеждат странно.

Изпразниха се туристическите центрове, забележителности, всичко.

Преди пандемията на площадите в Санкт Петербург кипеше живот. Храмовете в Киото не можеха да поберат желаещите да ги разгледат. Гондолите във Венеция разхождаха влюбени.Невероятно е. Как за няколко месеца светът може да се промени толкова бързо. Как изведнъж нещо по-голямо от нас натисна паузата. И спря живота за миг. Наложи ни забрани. Накара ни да обърнем внимание на неща, които преди това не забелязвахме.

Дано сме осъзнали колко е важно да мислим не само за себе си, но и за всички около нас.
И дано тези призрачни места съвсем скоро се напълнят с хора – здрави, щастливи и готови да прегърнат живота.