Прецедент в историята на Vogue Италия: Изданието излиза с бяла корица

Априлският брой на Vogue ще излезе на пазара с чисто бяла корица. Това се случва за първи път в историята на емблематичното списание и е начин на служителите в него да изразят съпричастност към трагедията на хиляди италианци и своя респект към италианските медици, борещи се в болниците за живота на хиляди хора, заразени с Ковид-19.

Вчера общият брой на починалите от коронавирус в Италия достигна до 18 297, а на заразените над 143 000. В държавата е наложена пълна карантина, медиците са на края на силите си, а икономическите загуби са огромни.

Бялата страница е своеобразен символ на надеждата за ново начало, сподели главният редактор Емануеле Фернети на профила си в Инстаграм. Той поясни още, че първоначално идеята за априлския брой е била съвсем различна, но коронавирусът е променил плановете.

View post on Instagram
 


"В своята дълга история, обхващаща повече от сто години, списание Vogue е преминало през войни, кризи, терористични актове. Неговата достойна традиция е никога да не измества поглед. Само преди две седмици щяхме да пуснем за печат брой, който планирахме от известно време, който също така включваше L’Uomo Vogue в двоен проект.

Но да говорим за нещо друго, докато хора умират, доктори и сестри рискуват собствените си животи и светът завинаги се променя - това не е в ДНК-то на Vogue Италия. Съответно замразихме проекта си и започнахме от нулата", отбеляза Фернети.



Ето как още аргументира избора си за бялата корица главният редактор на Vogue Италия:

"Решението за първи път да излезем с изцяло бяла корица е не защото ни липсват подходящи снимки - точно обратното. Бялото означава много неща едновременно.

Бялото е преди всичко уважение. Бялото е прераждане, светлината след мрака, същността на всички цветове. Бялото е цветът на униформите на тези, които рискуват собствените си животи, за да спасят нашите.

То представлява пространство и времето за размисъл, както и за мълчание. Бялото е за тези, които запълват това празно време и пространство с идеи, мисли, истории, стихове, музика и грижа за останалите. Бялото припомня, че след кризата от 1929 г. този безупречен цвят е бил избран за дрехите като израз на чистота в настоящето и на надежда за бъдещето. И най-вече, бялото не е символ, че се предаваме, а чист лист, очакваш някой да напише нещо на него, малка страничка от нова история, която всеки момент ще започне."

Четете още: А тях кой ще ги спаси? Сестрите, които работят увити с чували, вместо с предпазни костюми