Автор
Антония Михайлова

5-те съвета на легендарните астронавти какво да правим по време на изолация

Сергей Рязански е първият учен в света - командир на космически кораб, за когото състоянието на "изолация" е част от професионалните задължения на всеки космонавт. 45-годишният руски астронавт споделя пред Elle.ru пет златни съвета за това как да не полудеем зад стените на дома си във време на пандемия.

1. Изолацията не е трагедия

"Най-важното е да не възприемаме изолацията като трагедия. За астронавтите това е ежедневие. Под карантина сме не само по време на полет, но и две седмици преди него. Затова, когато се наложи, човек трябва да е готов да го преживее. Ние го правим многократно. Няма нищо страшно в това."

View post on Instagram
 


2. Разнообразявайте ежедневието си

"Монотонността бързо убива доброто настроение. За сметка на това пък има редица начини да разнообразите ежедневието си по време на изолация. Намирайте време за спорт, за общуване с близки, за филми, за книги - така, както ние, астронавтите, го правим, когато сме на мисия. Препоръчвам: "Марсианецът" на Анди Уиър; "45 татуировки на мениджъра" на Максим Батирев; книгите на астрофизика Нийл Деграс Тайсън.

View post on Instagram
 


3. Самоизолацията е шанс да научите нещо ново

"Самоизолацията е чудесна възможност човек да се докосне до нещо, което никога преди това не е правел, да научи нещо ново, да овладее нова рецепта или ново хоби."

4. Правете това, което ви носи истинско удоволствие

"Намерете време за нещата, които ви носят удоволствие. Например, вземете китарата и посвирете, нарисувайте картина, пуснете си хубав филм и му се насладете в компанията на любимите си хора. Лично на мен, докато бях в Космоса, удоволствие ми доставяше да снимам. Опитах се да уловя красотата на Земята, погледната от Космоса, донесох невероятни снимки, които можете да видите на профилите ми в социалните мрежи. Правете това, което ви носи най-много радост и настроение."

View post on Instagram
 


5. Грижете се за здравето си

"Съветвам всички, не само астронавтите, да поддържат здравословен начин на живот - да се грижат както за своята физическа форма, така и за комфорта на духа. Седейки у дома, можете и трябва да правите упражнения. Спортът трябва да стане част от обичайния начин на живот за всички."

View post on Instagram
 

Четете още: 12 вълнуващи факта за Космоса, които ще ви смаят