Как светът се бори с COVID-19: В Панама пускат жените и мъжете да се разхождат по отделно

Пандемията от коронавирус COVID-19 изправи на нокти целия свят. В пълна бойна готовност държавите се впуснаха в приготовления, с които да посрещнат нахлуващата зараза. Въведени бяха мерки като - затваряне на училища, детски градини, барове и ресторанти, кина и театри, спазване на дистанция между хората, носене на медицински маски, забрана на посещения на паркове и забрана за напускане територията на града. Сред специфичните мерки у нас бе и забраната млади хора да влизат в магазини и аптеки преди 10 ч. сутринта.

Други държави обаче заложиха на по-нестандартни и необичайни прийоми в борбата с коронавируса. Да видим кои са те:

Беларус


Отношението на беларуският президент Александър Лукашенко към COVID-19 се оказа повече от странно. Лукашенко не прие сериозно заплахата от коронавируса и дори ѝ се присмя, като каза, че не вижда нищо опасно да лети във въздуха. Той не постави и никакви ограничения за спортни събития. И най-интересното - беларуският президент оповести публично, че консумацията на водка и редовните посещения в сауна предпазвали от зараза.

Колумбия


Правилата за излизане навън в някои градове в Колумбия бяха определени въз основа на последния номер на национален идентификационен номер на хората. Така например хората с идентификационен номер, завършващ на 0, 7 или 4, могат да излязат от вкъщи в понеделник, докато тези с идентификационен номер, завършващ на 1, 8 или 5, могат да излязат навън във вторник. По улиците на някои градове пък преминава катафалка, возеща ковчег с цветя, призовавайки гражданите да останат по домовете си. В други градове органите на реда използват дронове и мегафони, за да накарат хората да спазват социална дистанция.

Гърция


Гражданите на Гърция пък бяха принудени да пускат есемес или да попълват специален формуляр, за да излязат от къщи. Там забраната за излизане от домовете влезе в сила още в края на март. Нарушенията се санкционират със 150 Евро. За да напуснат домовете си, гърците трябваше да носят в себе си личен документ и формуляр, който да назовава причината да са навън. На 6 април тези мерки бяха отменени.

Панама


За да ограничи разпространението на коронавирус, Панама наложи решението представителите от двата пола да могат да напускат домовете си в различни дни, но в рамките само на два часа. Неделя пък бе забранен ден за излизане и за мъже, и за жени.

Туркменистан

Ако има страна, в която думата "коронавирус" да е забранена, то това е Туркменистан. Журналисти, работещи за радио "Азатлик", заявиха, че хората, които говорят за вируса или носят маски на публично място там, могат да бъдат арестувани.

Сърбия


Като много други държави, включително и България, в Сърбия разходката на кучета беше позволена, но в определен час – от 20.00 до 21.00 ч. Това правило обаче бързо бе отменено.

Швеция


Швеция също се оказа сред страните с различен подход към пандемията. Въпреки върлуващия в страната коронавирус, животът там продължава почти както преди. Жителите единствевно са призовани да се самоизолират като проява на отговорност към себе си и другите, но обща карантина засега не е въведена. Няма нито един затворен магазин. Дори и дискотеките работят. Забранени са само сбирките на повече от 50 души. Училищата за деца под 16 години са отворени, а заведенията и ресторантите продължават да приемат клиенти.

Четете още: Престъпната безотговорност на Швеция - шоуто продължава, а карантина сякаш няма