Автор
Веселина Петрова

Момичета - оплаквайте се! Сега това е полезно за здравето!

Още от малки ни учат, че не трябва да се оплакваме... Но съвременната психология говори точно обратното. И дава точно пет доказателства в полза на жалването.

Оплакването ни помага да намерим приятели
Робин Ковалски, професор по психология в университета Клемънс, е убедена, че оплакванията ни могат да се превърнат в чудесен повод за запознанства. Освен това сприятеляването на базата „ние срещу...” сплотява хората и помага да намерят общ език. А общите теми са едно от първите условия за здраво приятелство. Всъщност всички дами със свекърви са наясно с ползите от оплакването една на друга! Един телефонен разговор може да ви разтовари за нула време. Не го забравяйте!


Сваля нивата на стрес


Двама американски психолози са се опитали да разберат защо хората, които имат добра работа – добре платена и носеща им удоволствие и удовлетворение, продължават да се оплакват. Оказало се, че постоянното мрънкане и жалване понижава нивата на стрес. Същото важи и за отношенията у дома. Колкото повече си мълчите, толкова по-възможно е в един момент да избухнете като гейзер. Защото събирате негативните мисли и реакции вътре в себе си. Но те трябва да излязат. И рано или късно ще го направят. За да не се случи, от време на време си се жалвайте – на мъжа, на мама, на приятелката... Така „изпускате парата” и всичко ще бъде наред. Разбира се, правете го от сърце, но без злоба. Иначе ще отровите семейния живот, който и без това се крепи на косъм днес.

Ще ви помогне да постигнете каквото искате


Много психолози вярват, че рано или късно оплакванията постигат своята цел. Т.е. това, за което постоянно мърморите, ще се случи. Ако постоянно се оплаквате, че не ви харесва този диван, мъжът ви рано или късно ще купи нов. Ако се жалвате, че нещо не ви харесва, то рано или късно ще се промени. Ако си мълчите обаче, всичко ще си остане по старому.

Удължава живота


Резултатите от изследване, проведено от учени от Американската асоциация на психолозите, показват, че хората, които се жалват, живеят по-дълго. Те по-рядко страдат от сърдечни заболявания, причинени от продължителен стрес. И обратното – хората, които таят всичко в себе си, боледуват по-често и живеят по-малко. Така че спокойно се освободете от всички мрачни и тормозещи ви мисли, които рушат здравето ви отвътре.

Показва що за хора сте...


Звучи невероятно, но е факт. Когато се оплаквате от нещо, вие показвате на какво държите и какви хора сте. Например, ако се оплачете от обслужването в хотела, това значи, че човек, който държи на качеството. Същото важи за храната, за отношението у дома, за начина, по който близките ви се отнасят към вас...

Дами, да се оплаквате не е нещо лошо. Напротив. Не изпитвайте вина, че го правете, и да знаете - не е проява на слабост.

Просто се грижите за вътрешното си спокойствие и за здравето си. Затова смело напред!